Изследванията през последните години показват, че стойностите на артериалното налягане измерено в лекарския кабинет, често не е точното. 65% от измерванията на кръвното в лечебни заведения не са правилните, показват други проучвания1. Трети заключават, че измерванията на кръвното у дома дават по-реална стойност и съответно проследяването му в домашна обстановка е по-добър предиктор на риска и дава по-добра представа за контрола му. 


Какви са насоките на специалистите за правилно измерване на кръвното налягане у дома? Първо, трябва да седнете удобно, да бъдете в спокойна обстановка и да се отпуснете за 5 минути, преди да пристъпите към измерването му с апарата. 


Когато се налага медикаментозна терапия за контрол на стойностите на артериалното налягане, обикновено хапчетата се взимат рано сутрин. По-нови изследвания обаче показват, че по-голям ефект от тях се получава, ако се взимат през нощта2. Изключение, заради комфорта, правят диуретиците и тези, които се приемат с вода, тъй като това е свързано с чести посещения до тоалетна. Дали медикаментите срещу кръвно налягане могат да се вземат през нощта следва да се обсъди задължително с назначилия ги специалист!Ако контролът на кръвното налягане се оказва предизвикателство, може да се обсъди със специалиста вероятността от наличието на хормонален проблем. 


Една от причините за високото кръвно налягане се оказва повишеният алдостерон. Последните научни изследвания показват, че високите нива на алдостерон са по-честа причина за високо кръвно, отколкото специалистите са предполагали. При 20% от пациентите с труден медикаментозен контрол на хипертонията причината за високото кръвно са лошите стойности на алдостерон3


Неприятната истина за високото кръвно е, че отговорността за развитието му и за неговия контрол са лични. Промените в начина на живот, включващи познатите достатъчна физическа активност, здравословно хранене, избягване на редовната консумация на алкохол, на сол, поддържането на теглото в здравословни граници, са също толкова ефективни, колкото и медикаментозната терапия. 


Нека не забравяме, че високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечно заболяване, водещо да фатални усложнения (водещ фактор за смърт) и сърдечносъдови инциденти, каквито са инслутът (4 фактор за смърт) и инфарктът. На ден животът си губят над 1100 души4.

 
Реално, повечето от тези загуби могат да бъдат предотвратени. За съжаление, по-малко от половината хора с високо кръвно (44% за САЩ), упражняват контрол на състоянието си5.

 

По материал на кардиолога Р. Тодд Хърст, директор на Центъра по сърдечносъдово здраве при Банер - Университетски медицински институт за сърце и доцент по медицина в Университета в Аризона.

 

Източници:
0.    https://blogs.webmd.com/heart-health/20210223/3-things-everyone-with-high-blood-pressure-needs-to-know
1.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK291133/
2.    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31641769/
3.    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32449886/
4.    https://www.cdc.gov/bloodpressure/facts.htm
5.    https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2770254