В сезона на грипа рисът от разболяване дебне от всеки ъгъл. Понякога се случва така, че без да осъзнаваме, повишаваме тази опасност. Ето някои фактори, които могат да доведат до разболяване...
 

1. Изолиране

Когато навън е студено и се „ширят“ вируси, често се случва да избягваме контакт, с цел да се предпазим от разболяване. Ограничаването на социалния кръг и контакти и самоизолацията всъщност могат да ни изиграят лоша шега, когато става дума за предпазване от грип и настинка. 
 
Под „изолиране“ се има предвид нередовни хранителни навици или друг вид нездравословно поведение, включително прекомерна консумация на алкохол, нездравословни храни, пропускане на хранения или прекалено и недостатъчно време за сън. 
 

2. Не внимаваме до какво се докосваме

Бактериите могат да се намерят навсякъде – на всяка повърхност пред лекарския кабинет например. За да замърсим други повърхности е достатъчно само да ги докоснем с мръсни ръце. Всяка повърхност, особено на публичните места, включително и в офиса, е потенциален преносител на вируси. 
 
Тъй като би било вманиачено да мием ръце всеки път, когато се докоснем до някоя повърхност, препоръчително в случая би било да се придобие навик да не се докосва лицето през деня. Най-голям е рискът, когато докосваме носа, устните и очите. 
NEWS_MORE_BOX

3. Не спим достатъчно


За оптимално функциониране на имунната система е препоръчително да си набавяме между 7 и 9 часа сън всяка нощ, но мнозина спят много по-малко. Това може да се отрази неблагоприятно на нивата на енергията и способността за възстановяване на клетките, което прави организма по-податлив на разболяване. 
 
В случая е важно да се изградят добри навици, свързани със съня, включително график за лягане и ставане. Полезно е този график график да се спазва дори през почивните дни.