Какво са алергиите? Те са израз на хиперреактивност на имунната система към обичайно безвредни вещества, които биват назовани като алергени.

 

Симптомите обикновено включват хрема, сърбеж в очите, кихане, хрипове, но в немалко случаи могат да бъдат и по-сериозни. Обикновено симптомите са неприятни и обременяващи за пациентите, но понякога могат да застрашат и живота.


 

Според СЗО около 20% от световното население страда от алергии, а най-честите са тези срещу полените на растенията, които се обострят значително през пролетта.

 

В последно време много по-често се срещат алергични реакции, особено от гореспоменатия тип, вследствие на климатичните промени, свързани със затоплянето на климата и промените в околната среда.

 

Вземайки предвид тези факти и голямата честота на алергии, трябва да бъдат разгледани 11 най-често срещани мита за тях.

 

1. Алергиите се развиват само в детска възраст

Разбирането, че с напредване на възрастта е невъзможно да се развие хиперчувствителност към определени вещества е невярно.

 

Съществува проучване, което разглежда хранителни алергии, като те се срещат в 10,8% от изследваните лица. Изследователите споделят, че поне половината от изследваните са развили дадена хранителна алергия в напреднала възраст.

 

2. Няма налично лечение за алергиите

Най-доброто лечение е избягване на причинителя на конкретната алергия. За съжаление, това невинаги е възможно.

 

Вярно е, че крайно излекуване няма, но съществуват множество препарати, които спират развитието на симптоми и облекчават наличните. Такива са деконгестантите, които спират отока на лигавицата на носа, антихистамините и много други.

 

Напоследък се среща и имунотерапия на алергиите. При нея засегнатия организъм се среща с малки концентрации на дадения алерген продължително време, като количеството на веществото постепенно бива увеличено. Вследствие на тази манипулация, която отнема известно време, се развива толеранс към определения алерген.

 

3. Хранителните алергии и хранителната непоносимост е едно и също понятие

Невярно. Хранителните алергии се дължат на имунни реакции към дадена съставка на храната. Обикновено става въпрос за алергична реакция медиирана от имуноглобулин Е.

 

Въпросния имуноглобулин (антитяло) се свързва с някои клетки (напр. мастоцитите) и това води до освобождаването на вещества като хистамин, които водят до проявата на съответните симптоми за кратко време.

 

При хранителните непонусимости е нужно повече време за поява на симптомите и не се наблюдава имунна компонента. Друга разлика е и, че в определени случаи алергиите застрашават живота.

 

4. Алергиите са до живот

За щастие, това не е вярно. Да, някои са завинаги, но други просто изчезват с възрастта. Както казват някои – „израстват се“. Това, разбира се, зависи от алергена, който причинява реакцията.

 

5. Фъстъчените алергии са най-опасни

Тези алергии са често срещани, особено в страни като САЩ, където засягат над 6 милиона души. Да, те могат да са сериозни, но няма как да бъдат подредени по опасност алергиите. За някои даден алерген може да води до слабо изразени симптоми, а за други до критично състояние, нуждаещо се от интензивна грижа. Всичко зависи от имунната система.

 

6. Настинките и алергиите са едно и също

Алергиите често биват сбъркани с настинка и често отнема няколко поредни години, докато засегнатият осъзнае, че периодът, в който се появява „настинката“ е все един и същ. Обикновено тогава се намесва алерголог, който поставя диагнозата за дадена алергия.

 

Симптомите често са еднакви, но при настинката симптомите се причиняват от имунната система, която реагира срещу даден вирус например, а при алергиите виновникът е алерген.

 

Настинките също по-често са по-краткотрайни, докато алергиите могат да са непрекъснати.

 

7. Късокосместите котки и кучета са безопасни за алергичните

Напълно невярно. Алергията реално не се причинява от козината на животното, а т веществата, които са по нея – пърхут, акари, слюнка, урина и т.н.

 

Често по козината на животните полепват и полени, спори и други външни алергени, които също могат да са причинител на алергичната реакция.

 

8. Хипоалергични породи?

Поредният мит. Такива породи няма. Уви, алергиите не се повлияват от типа на козината, дължината и, количеството, което изпада и други подобни показатели. Налична ли е алергия, обикновено породата не променя това, тъй като се касае за алерген, който всички породи могат да пренасят.

 

9. Продължителният престой с животното намалява алергията

За жалост нещата не работят така. Обикновено това може да доведе и до влошаване на алергията и силно утежняване на симптомите.

 

Някои биха казали, че това е „имунотерапия“, уви, това не е вярно!

 

Имунотерапията среща пациента с малки, прогресивно нарастващи концентрации на алергена в продължителен период от време, като това десенсибилизира имунната система. В случая с животното, обикновено става въпрос за постоянно голямо количество алерген в околната среда.

 

Някои стопани стават алергични към животните си, дори когато в началото не са били.

 

10. Алергиите не са сериозни

Напротив. При повечето представители симптомите са леки и по-скоро причиняват дискомфорт отколкото реален проблем, но нерядко симптомите могат да бъдат и значително по-тежки.

 

Едно от най-тежките усложнения е анафилактичният или алергичният шок. При него в кръвта се освобождава голямо количество хистамин, развива се възпалителен отговор, кръвното налягане спада и това води до много тежко състояние на организма, което може да завърши и фатално.

 

При ужилване от насекоми много важна е и локализацията, дори и за неалергичните хора. Ужилването е съпроводено от въвеждане на токсини в организма, което води до системни или локални реакции. Локално може да се появи оток и когато това настъпи във въздухоносните пътища, може да бъде спрян притока на кислород, което води до смърт.

 

Освен тежките усложнения, алергиите значително влошават и качеството на живот, продуктивността и работоспособността на дадения представител.

 

11. Цветята причиняват поленовата алергия

Реално погледнато цветята сами по себе си не са алергени. Алергените са техните полени.

 

Полените са летливи, полепващи се големи частици, които се срещат особено често през пролетта. Ролята на полена е чрез вятъра и насекомите да се пренася между отделните цветя, като по този начин се извършва опрашването.

 

В последно време много платформи за прогноза на метеорологичните условия предлагат и прогноза за поленовия риск през деня, именно за предупреждение на алергичните лица.

 

Източник:

medicalnewstoday.com