Според СЗО раковите заболявания са причинили смъртта на 10 милиона хора по света през 2020 г., което прави онкологичните заболявания водеща причина за смъртност на планетата.

 

Според социални проучвания, около 405 от американците получават онкологична диагноза в живота си и именно тези огромни стойности водят до голямата паника около тези заболявания.


 

Важно е да се знае, че ракът генеричен термин, който обобщава група заболявания, които могат да възникнат абсолютно навсякъде в организма. Важно е хората да са запознати. Ето 10 от най-честите митове за раковите заболявания.

 

1. Ракът е терминална диагноза

Това не е така, дори гледайки гореспоменатите статистики. Ракът не е винаги терминален.

 

С напредването на науките и медицината, смъртността от ракови заболявания прогресивно намалява, като например през 2019 г. са излекувани около 17 милиона американци.

 

Освен това, различните видове рак се характеризират с различна тежест и прогноза. Тестикуларният карцином обикновено има изключително добра прогноза за сметка на панкреатичния, който е изключително тежък.

 

Според някои учени от 2001 г. досега годишно смъртността от рак намалява с 1,5%.

 

2. Ракът е заразен

Абсолютен мит. Пациентите с ракови заболявания не могат да ги предават на околните.

 

Вярно е, има инфекциозни фактори, например човешкият папиломавирус и хепатит B и C, които значително увеличават риска от развитие на някои ракови заболявания. В тези случаи обаче, ракът не е предаден от един на друг човек, а се причинява от вирусите.

 

3. Телефоните могат да доведат до развитие на рак

Засега няма доказателства за това твърдение. Идеята тръгва от факта, че телефоните излъчват радиочестотна радиация, която обаче не е йонизираща и се усвоява от организма.

 

Рентгеновите лъчи например са йонизиращи и се знае, че носят риск за развитие на ракови заболявания, но това не важи за телефоните.

 

4. А електропроводите не носят ли рак?

Също, не. Те излъчват много ниско-честотни магнитни полета, които също са нейонизиращи и следователно не водят до развитие на рак.

 

Нито телефоните, нито електропроводите, нито микровълновите фурни носят подобен риск, поне по информация от досегашни проучвания. Уви, много други неща, които се практикуват ежедневно от хората, като консумация на алкохол и тютюнопушене, са доказани канцерогени.

 

5. Изкуствените подсладители причиняват рак

Все още няма доказателства и за това, но американския национален институт по онкология обяснява откъде тръгва митът.

 

При по-ранни проучвания се установява, че цикламат в комбинация със захарин причинява рак на пикочния мехур при лабораторни животни.

 

Последващите проучвания при хора обаче не откриват подобна връзка.

 

6. Вследствие от операция ракът може да се разпространи

Изключително невярно! Оперативните интервенции са ключови при голяма част от раковите заболявания и резултатите след провеждането им са значително по-добри.

 

7. Ракът може да се лекува с билки

Все още няма документирани положителни ефекти на билките при раково болни. Някои пациенти опитват и с други алтернативни подходи, като акупунктура, йога, медитация и др., които със сигурност облекчават стреса от заболяването и придружаващото го лечение.

 

Уви, понякога естествения произход на някои вещества не е достатъчен, за да бъдат те полезни. Вече се знае за някои растения, например Кавак ава, които имат вредни ефекти – в случая увреждащи черния дроб.

 

8. Ракът е семейна черта

Невярно. Да, някои ракови заболявания са по-чести при представители на дадени семейства, но въпреки това само 3-10% от раковите заболявания се развиват заради унаследени генетични мутации.

 

Повечето видове рак се получават вследствие на натрупване на мутации в ДНК на дадени клетки, които в даден момент развалят клетъчния цикъл и функцията на клетката. В повечето ситуации, това не се предава на детето от родителите.

 

9. Винаги се връща

За щастие и това не е вярно. С развитието на медицината, вече се разработват и терапии, които окончателно „убиват“ рака.

 

Да, темата е сложна, тъй като различните ракови заболявания имат различна чувствителност към терапиите и различна продължителност на периода, след който пациента се счита за излекуван, но въпреки това науката всекидневно работи срещу заболяванията.

 

В даден момент от бъдещето, възвращаемостта може да бъде напълно заличена и да бъде класифицирана като един истински мит.

 

10. Ракът няма лечение

Още веднъж, за щастие и това е мит.

 

Съществуват немалко видове рак, които се повлияват изключително добре от въведените терапии и имат отлични прогнози.

 

При тестикуларния рак, както и при рака на щитовидната жлеза, има поне 60% оцеляване. Тези на гърдата, простатата и пикочния мехур също имат около 50% положителна развръзка.

 

За жалост, има и примери, които са страшно агресивни и неповлияващи се от известните досега терапии. Въпреки това, важно е да не се губи надежда! Всеки ден излизат нови проучвания и терапии, както и все по-ефективни хирургични манипулации. Добър пример е модерната имунотерапия, която помага на поне 40% от болните с 4 стадий меланом.