1. На организма му отнема години, за да храносмели дъвка

Много хора твърдят, че дъвката се придържа в червата за дълго време. В края на краищата, тя не се разгражда в устата като другите храни и стомахът не може да я разгради, ако я погълнете. Но няма истина в това твърдение. Дъвката не пречи на вътрешностите ни. Храносмилателната ни система я придвижва по същия начин както всичко останало, което приемаме и се отделя с изпражненията след няколко дни.

 


2. Пикантните храни водят до язва

Любители на лютото, радвайте се! Прекалено дълго време хората са си мислели, че приемът на пикантни храни може да предизвика стомашна язва. Но сега знаем, че дефектите в стомашната лигавица, всъщност, възникват следствие на инфекция от бактерията Helicobacter pylori или поради прекомерен прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Приемът на прекалено горещи храни може да влоши вече съществуваща язва.

 

3. Вдигането на тежки предмети причинява хернии

Това е една от причините за поява на херниите, но не е единствена. Те се получават при натиск или слабост в мускулите, покриващи вътрешната коремна стена. След това част от орган или мастна тъкан преминава през създалия се дефект. Херниите се срещат най-често в слабинната област и около пъпа.

 

4. Приемът на ядки води до дивертикулит

В миналото лекарите са съветвали пациентите с дивертикулит (състояние, при което се формират торбички в стената на дебелото черво, които много често се възпаляват) да избягват приема на ядки, царевица, пуканки, храна с малки семена като ягоди. Считало се, че парченца от тези храни ще навлязат в дивертикулите и ще причинят болка. Но новите проучвания предполагат обратното – хората, приемащи храни с високо съдържание на фибри имат по-малък риск от развитие на заболяването.

 

5. Без млечни продукти при непоносимост към лактоза

Хората с лактозна непоносимост могат да толерират различно количество млечни продукти. Докато едни могат да получат симптоми от една чаша мляко, други могат да понесат- две. Обикновено е въпрос на опит и познаване на собственото тяло и това кои храни са „безопасни” за вас.

 

6. Стареенето причинява запек

Хората са по-склонни да получат запек с напредване на възрастта, но стареенето само по себе си не е единствената причина. Възрастните хора често приемат лекарства, които могат да направят храносмилателния тракт по-муден. Освен това има по-малка вероятност да поддържат достатъчна физическа активност, да се хранят добре и да приемат достатъчно течности. Като всички изброени спомагат за нормалната работа на храносмилателната система.

 

7. Киселини в стомаха? Спете седнали

Няма медицинско доказателство за твърдението, че хората с киселини трябва да спят седнали, за да избегнат появата на симптоми. Може да получите известно облекчение на симптомите като повдигнете главата и гърдите си докато спите, но не е необходимо да заемате седнало положение.

 

8. Причината за поява на Синдром на раздразненото черво е само и единствено грешка в диетата

Въпреки, че храните могат да предизвикат поява на симптоми, промените в диетата обикновено не са достатъчни, за да спрете изявата на симптомите. Понякога само актът на хранене може да причини болка, подуване на корема, запек или диария, с които болестта е известна. Стресът и тревожността също допринесат за изявата на клиничните симптоми.

 

9. Стресът причинява възпалителни заболявания на червата

Това твърдение не е напълно изяснено, факт е че стресът е причина за много здравословни проблеми. Към възпалителните заболявания на червата спадат болестта на Крон, язвения колит. Те се характеризират с възпаление на лигавицата. Изглежда, че значение за тяхното развитие имат генетични фактори, както и промени в имунната система на тялото и вероятна бактериална или вирусна инвазия.

 

10. Цьолиакия означава непрестанна болка

Най-честите симптоми на цьолиакия са подуване на корема, газове и диария, но при много хора изброените симптоми могат да липсват.