Тестът за алкохол с дрегер може да покаже нереално високи промили, без водачът да е употребил алкохол. Това е напълно възможен сценарий, а вина за него може да има и шофьорът, и проверяващият го служител на реда.

 

А най-лошото е, че водачът може напълно неволно да бъде изкаран виновен, без да има никаква вина. И всичко това поради една напълно банална причина – стремежът към добра хигиена на ръцете.


 

Повечето антибактериални гелове или почистващи кърпички съдържат спирт, който може да подведе дрегера и той да изкара, че проверяваният шофьор е консумирал алкохол. Това показват резултатите от специализирано проучване в САЩ.

 

Ползването на антибактериални продукти е обичайна практика за хигиенизиране на дрегерите преди тестване на нов водач и така се процедира повсеместно. Оказва се обаче, че спиртните изпарения след ползване на почистващи продукти, съдържащи алкохол, може да се уловят от тестващото устройство. Рискът от некоректно показание за алкохолните промили е най-висок, когато дерегерът се почиства непосредствено преди вземане на проба от дъха на шофьора. За максимална достоверност на резултатите се изисква устройството да бъде добре проветрено и сухо преди употреба.

 

Данните са доказани от проучване в американския щат Мисури.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В него са участвали 65 водача, седнали зад волана напълно трезви. При направените им тестове те са били разделени на две групи. При едната група проверяващите са използвали антибактериален гел за почистване ръцете си и на дрегера след всяка проба. Именно при тази група са отчетени няколко нереали стойности на промилите в кръвта на шофьорите. Тези резултати специалистите асоциират изцяло със спиртните изпарения от въпросните санитарни продукти.

 

Некоректни резултати се отчитат средно при 10% от случаите, в които се изполват спиртни антибактериални продукти при вземане на алкохолна проба. Това е сериозен процент на фона на многото проверки, които се извършват ежедневно по света. Посочените резултати трябва да се имат предвид и от водачите, и от проверяващите ги за гарантиране на максимална достоверност.