Каква е подготвката при изследване на кръвта?

Изследването на кръвта представлява рутинно лабораторно изследване, което се извършва след вземане на кръвна проба. Кръвните тестове се назначават, за да провери нивото на различни показатели (глюкоза, хемоглобин, бели кръвни клетки и др.), които са от значение за установяването състояния и поставянето на диагнози.


Някои изследвания на кръвта изискват предварително въздържание от консумация на храна. В тези случаи лекарят инструктира пациента да не яде и да не пие нищо, освен вода, в часовете, преди изследването.Въздържанието от хранене преди определени кръвни изследвания е важно, за да е сигурно, че резултатите от изследването на пациента са точни. Витамините, минералите, мазнините, въглехидратите и протеините, които участват в състава на храните и напитките, могат да повлияят на показателите, замъглявайки резултатите от изследването.


Не всички кръвни тестове изискват предварително въздържание от хранене. Кръвните изследвания, за които може да се наложи въздържание от хранене, включват:

  • Орален глюкозо-толерантен тест;
  • Тестове за чернодробна функция – изследване за различни ензими, които се освобождават от черния дроб в кръвния поток.
  • Изследване на нивата на триглицеридите в кръвта;
  • Изследване на ниво на липопротеините с висока плътност (HDL);
  • Изследване на нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL);
  • Базов метаболитен панел;
  • Бъбречен панел - тестовете за бъбречната функция;
  • Липопротеинов панел

Някои изследвания, като теста за окултно кървене, не се правят на гладно, но при него се ограничават определени храни. Червените меса, броколи и някои лекарства могат да причинят фалшиво положителен тест. Важно е винаги да се следват съветите на лекаря, при подготовката за изследване.


Колко дълго трябва да продължи въздържанието от хранене преди кръвен тест?

Времето, за което трябва храната да се спре, варира в зависимост от изследването. За повечето тестове се изисква да не се консумира нищо, освен вода, в продължение на 8 часа преди процедурата. За някои изследвания може да са необходими 12 часа въздържание от консумация на храна.


Добре би било изследването да се планира възможно най-рано през деня. Часовете, които пациентът прекарва в сън, се считат за част от периода на въздържание от храна, стига да не бъде прекъснат при консумация на кафе или храна, след събуждането.


Можете ли да се пие кафе, при въздържанието преди кръвен тест?


Дори и консумацията на черно кафе може да попречи на резултатите от кръвните изследвания. Това е така, защото то съдържа кофеин и други вещества, които може да повлияят на резултатите от теста.


Кафето също е диуретик, което означава, че увеличава нуждата от уриниране. Това може да има дехидратиращ ефект. Колкото по-малко пациентът е хидратиран, толкова по-трудно може да бъде на медицинската сестра или друг медицински специалист, който извършва изследването, да открие вена. Това може да направи кръвния тест по-труден или по-стресиращ за пациента.


Може ли да се консумира алкохол преди кръвен тест?


Някои кръвни тестове, като тези за чернодробните ензими или за нивата на триглицеридите, може да изискват да не се пие алкохол в продължение на цели 24 часа. Проследими малки количества алкохол може да останат в кръвта в продължение на няколко дни.
Добре е да се попита лекаря дали може да се пушат цигари преди изследването.


Добре ли е да се пие вода преди изследване на кръвта?


Добре е да се пие вода преди кръвен тест, освен ако лекарят не каже друго. Газираните напитки или различни видове чай не трябва да се консумират по време на въздържанието.


Водата хидратира тялото и прави вените по-плътни и по-видими. Добре е пациентът да остане добре хидратиран два дни преди изследването. Също така пациентът е добре да изпие няколко чаши вода непосредствено преди вземането на кръв, за да улесни намирането на вена при процедурата.

 

Библиография:
The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI)