Какво представлява доплеровото изследване?

Доплеровото ултразвуково изследване е метод на образната диагностика, който използва високочестотни звукови вълни за измерване на количеството на кръвния поток през артериите и вените.


Изследванията на кръвния поток могат да открият нарушения в кръвоносните съдове. Това може да помогне за диагностициране и лечение на различни състояния, включително кръвни съсиреци (тромби) и нарушена циркулация на кръвта.Доплеровата ехография е неивазивна и безболезнена процедура, която изисква минимална подготовка. Изследването предоставя важна информация за кръвоносната система и може да разкрие блокиран или намален приток на кръв през стеснени области в артериите, което накрая може да доведе до инсулт.


Кога е необходимо доплеровото изследване?


Доплеровото изследване може да се назначи, когато се подозират състояния като:

  • Дълбока венозна тромбоза - състояние, което възниква, когато кръвен съсирек (тромб) се образува във вена на дълбоката венозна система на тяло (обикновено в областта на краката или бедрата);
  • Повърхностен тромбофлебит -  възпалителна реакция на венозната стена поради кръвен съсирек във вена, която се намира точно под повърхността на кожата;
  • Атеросклероза - представлява стесняване и втвърдяване на артериите;
  • Thromboangiitis obliterans - възпаление на артериите на стъпалото и подбедрицата с образуване на тромби и запушване на съдовете;
  • Съдови тумори в ръцете и краката

Доплеровата ехография може да помогне да се определи какво е кръвното налягане в артериите. Също така може да покаже колко кръв тече през артериите и вените в дадения момент.


Каква е подготовката за доплеровото изследване?


Като цяло не е необходима подготовка за доплеровото изследване. Ако пациентът е пушач, може да се наложи да спре цигарите няколко часа преди процедурата. Пушенето води до стесняване на кръвоносните съдове, което може да повлияе на резултатите от изследването.


Какво се случва по време на доплеровото изследване?


Доплеровата ехография не крие рискове, тя е неинвазивна, безболезнена процедура, която не излага пациента на вредни лъчения. Повечето хора не изпитват почти никакъв дискомфорт по време на процедурата.


Доплеровото изследване обикновено се извършва в рентгенологичното отделение на болница или лекарски кабинет. От провеждането на процедурата като цяло може да се очаква следното:


Трябва дрехите, бижутата и всякакви други предмети от зоната, която ще се изследва да бъдат премахнати. Не е необходимо сваляне на очилата, контактни лещи, протези или слухови апарати. При процедурата пациентът  се поставя в легнало положение.


След това се поставя гел върху кожата или трансдюсера. Гелът помага за преминаването на звуковите вълни между трансдюсера и кожата. Трансдюсерът представялва апарат, който насочва високочестотните звукови вълни към артериите и вените, които се изследват.


При изследванто на артериите може да бъдат поставени маншети за апарати за кръвно налягане около различни области на тялото. Обикновено маншетите се прилагат към бедрото, прасеца, глезена или различни места по ръката. Тези маншети помагат да се сравни кръвното налягане в различни части на крайниците.


Изображенията се създават, когато трансдюсерът се притисне към кожата и се движи по ръката или крака. Датчикът изпраща звукови вълни през кожата и другите тъкани до кръвоносните съдове. Звуковите вълни се отразяват от кръвоносните съдове и изпращат информацията до компютър, който я обработва и записва. Компютърът произвежда графики или снимки, които показват потока на кръвта през артериите и вените. Трансдюсерът се мести в различни области на крайника за сравнение на кръвния поток.


Доплеровата ехография трае около час, в зависимост от симптомите на пациента. Връщането към обичайната активност и начин на живот може да стане веднага след изследването.


Библиография:
Mehra S. Role of Duplex Doppler sonography in arterial stenoses.
Pellerito J, Polak JF. Manhasset, New York: Elsevier Health Sciences, Introduction to Vascular Ultrasonography.