Гелът от алое вера е естествено средство за лечение на множество увреждания по косата. Състои се от 96% вода, протеини, множество аминокиселини, витамин А, В, С и Е, които подхранват фотикулите и в резултат косата е здрава, жизнена и бляскава. 


Един от най-важните елементи, открити в гела от алое, е въглехидрат, наречен ацеманан. Той е полезен за здравето на целия организъм, като подсилва имунната система, която оказва положително влияние и върху косата.


Холин салицилатът е друг компонент в алое вера. Той възстановява скалпа и косъма, което е необходимо за поддържането на здрава коса. Антибактериалните и противогъбични свойства в алоето облекчават сърбежа и дразненето по скалпа и може да намалят пърхота, себореята и гъбичните инфекции. Протеолитичните ензими, съдържаще се в него, стимулират растежа на косъма, като той става силен и укрепен.


Този чудотворен екстракт може да намали или да предотврати падането на косата. По принцип нормалният косопад е до 100 косъма на ден, но при наличието на повече, трябва да се вземат спешни мерки. Алое вера действа, когато загубата на коса е в резултат от замърсяване, инфекции по скалпа, стрес, лошо хранене и хормонален дисбаланс, но не и когато падането е наследствено или генетично.

 

Гелът от алое вера може да се използва и като балсам за коса, тъй като задържа влагата и хранителните вещества в космените фотикули и оформя защитен слой. В резултат косата е добре хидратирана. Химическият му състав е подобен на кератина – основният протеин на косата, който я подхранва и възстановява. 


Естествените ензими в алоето подмладяват косъма и намаляват изтъняването му, защото възстановяват pH баланса на скалпа.


Когато се смеси с лимонов сок, алое верата се счита за ефективно средство против мазна коса. Може да се направи маска и с добавено масло от жожоба, тъй като то спомага за балансиране производството на себум в скалпа, но и за стимулиране на растежа.