Докато потта елиминира токсините от тялото, се счита, че вреди на косата. Солената пот може да изпари влагата от нея, като я изсушава и дехидратира. В допълнение избледнява боята за коса по-рано от очакваното.


Потта е съставена от вода, соли и някои протеини. Когато косата се намокри, тя лесно се поврежда и накъсва. Има изследвания, които показват, че когато млечната киселина, съдържаща се в потта, се смеси с кератина в косата, това води до увреждане на косъма.


Отделената пот се смесва също и с натрупаните върху скалпа бактерии, което води до образуване на гъбични инфекции. В допълнение потта се смесва с люспите на скалпа, а това може да блокира порите и да направи космените фотикули неактивни, което може да причини забавяне на растежа. Много от изследователите твърдят, че това нехигиенично състояние, води до загуба на косаКогато се правят физически упражнения, най-ефективно е непосредствено след това да се вземе душ или да се изплакнат корените с хладка вода. Когато това не е възможно, може да увиете косата с памучен плат, за да поеме излишната пот, а косата да остане хидратирана.

 
За да се запази влагата в косата, може да изтриете потта от нея с помощта на навлажнена кърпа. Може да се използва и сешоар, но на хладна струя. Ако издухвате косата си с горещ въздух, тя може да се повреди и изсуши прекалено много.


Преди самата тренировка, може също да нанесете масло, за да създадете бариера между потта и косъма. Естествените масла ще подпомогнат за правилното кръвообращение, дълбокото подхранване и отстраняването на замърсяванията и токсините.


Ако скалпът се изсуши, същото се случва и с косата и затова се забавя и растежа ѝ. Може да нанасяте балсам за коса след всяко измиване, тъй като той създава влага между косъмчетата и ги предпазва от увреждане. Балсамът защитава косата ви и от вредните фактори на околната среда като ултравиолетовите лъчи.


Косата е добре да се среши, за да разпространят естествените масла от скалпа по цялата дължина. Измивайте косата колкото е възможно по-рядко, тъй като шампоанът изсушава косъма и е възможно да се появи пърхот