Бананът е полезен за цялостното здраве на човека. Ефективен е при безсъние, тъй като съдържа триптофан – аминокиселина, необходима за производството на хормона на съня. Достатъчното наспиване пък е важно за свежа и здрава кожа на сутринта.


Бананът съдържа значителни количества витамини и минерали, които играят жизненоважна роля за подхранването и еластичността на кожата. Той помага за съживяването и подмладяването ѝ. 


Съдържа голямо количество антиоксиданти и манган, които предпазват тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, довеждащи до стареене на кожата. Хранителните му вещества поддържат кожата млада, като се борят с бръчките и неравностите по нея. Бананът пяритежава нежни ексфолиращи ефекти, които отварят порите на кожата и я почистват в дълбочина от бактерии и инфекции.Плодът съдържа около 75% вода, което го прави ефективно средство за хидратиране и предотвратяване от изсушаване и лющене. Витамин А, който се съдържа в него, възстановява влагата на кожата. Може да нанесете узрял банан върху сухата си кожа за около 20 минути. След това тя ще стане мека и блестяща. За да премахнете пигментацията по кожата, добавете мед към маската.


При торбички и отоци под очите, може да наложите банан за 15-20 минути под клепачите. Калият, който се съдържа в банана, извлича излишната течност и намалява отока и подпухналостта


Не само вътрешната част на банана, но и неговата обвивка носи много ползи за поддържането на красива кожа. Тя може да се използва за изчистване на лицето от акне. Може да натривате кората в засегнатите зони по няколко пъти на ден до изчистване на кожата.

 

Ако има наличие на сърбеж или подуване на кожата, също може да използвате банановата обвивка. Тя спомага за успокояване и хидратиране на кожата и спомага за намаляване на сърбежа.


Освен за лицето, бананът може да се нанася и върху проблемните зони на краката. Хранителните му вещества проникват дълбоко в сухата и напукана кожа, като оставя краката меки и хидратирани.


Банановата кора е полезна и за лечение на брадавици и псориазис. Резултатът може да настъпи по-бавно, но се счита, че плодът е много по-ефективен от изкуствените кремове за лечение на подобни деформации по кожата.