За да поддържате кожата си здрава и без нарушения, може да прилагате следните техники. Първата от тях е да се използва правилно почистващ продукт за съответния тип кожа. Дерматолозите препоръчват измиването със салицилова киселина на кожа, склонна към акне и омазняване. Сухата кожа пък е добре да се почиства с млечен, овлажняващ или гликоличен продукт. Важно е да се нанасят в малки количества, за да не запушат порите.

 

Необходимо е също няколко пъти в седмицата кожата да се ексфолира с продукт, който има неутрално pH. Това се отнася както за лицето, така и за кожата по останалата част на тялото.


 

На второ място, е важно да се използват слънцезащитни продукти 365 дни в годината. Съветва се за ежедневното им нанасяне, без значение от сезона, тъй като излагането на ултравиолетовите лъчи дори през зимата, може да допринесе за застаряване на кожата.

 

Важно е да не докосвате с ръце чистото си лице. Това е необходимо, защото може да се разпространяват инфекции, които да доведат до пъпки, неравности и дори бръчки. Препоръчва се също измиване на четките за грим поне веднъж седмично, тъй като те носят бактерии, причиняващи черни точки и акне.

 

Трябва да се приемат и достатъчно количество течности – поне 10 чаши вода на ден. Хубаво е да се приема дори и хлорофил. Специалистите препоръчват той се да консумира всяка сутрин, за да се хидратира кожата и да се намали подпухналостта. Приемът на зелени сокове с много зеленчуци също е полезен за кожата. От съществено значение за задържането на влагата на кожата, е приемът на омега-3 мастни киселини.


Не на последно място по важност е и достатъчният сън. Ненаспиването води до подпухнали очи и торбички рано сутрин. С времето кожата губи своята еластичност, мекота и влажност. Това може да доведе и до дехидратация и зачервявания. Затова осигурявайте на организма си 7-8 часа сън, за да се радвате на перфектна кожа.