Една от най-честите грешки, допускани в бръсненето на краката е, че не се използва овлажнител. Препоръчва се употреба на овлажняващ крем за по-лесно плъзгане на бръсначката, за да се избегне порязване. Може да използвате дори балсама за коса, който ще свърши доста добра работа. Не използвайте обикновен сапун, защото не създава достатъчно смазване, а това може да доведе до порязване на кожата.

 

Друга грешка, която не бива да се прави, е епилиране веднага щом се влезе под душа. Експертите съветват да се вземе душ или вана поне за 15 минути преди да се започне с бръсненето, за да се омекотят косъмчетата и да се отворят фоликулите


 

Не трябва също да се използват най-евтините самобръсначки. Най-добре е да се вземе такава с 4 ножчета и допълнителна извивка. Тя осигурява по-гладки резултати и вероятността от порязване е по-малка. Важно е обаче да не се използва стар бръснач, тъй като той е неефективен и може да съдържа бактерии и да причини зачервявания, които да доведат до инфекции.

 

Не на последно място е и често допусканата грешка, а именно да се епилира в посока срещу косъма. Хората, които имат чувствителна кожа, не бива да бръснат срещу него, защото се увеличава рискът от раздразнения, зачервявания и порязване. Когато косъмът е къс, а кожата е затоплена и предварително е нанесен овлажняващ продукт, епилирането в посока растеж на косъма е много по-безопасно. Ако все пак бръснете в обратната посока, нанесете дебел слой гел или друг смазващ продукт.

 

Грешка е и бръсненето възможно най-близко до кожата. Това може да доведе до враснали косми в кожата, което да предизвика инфекция. Задължително трябва да се нанася дебел слой пяна или гел за бръснене, като се епилира нежно и внимателно. Може да се нанесе ексфолиант на проблемната зона два пъти седмично, а след вземане на душ, лосион за омекотяване, което ще дезинфекцира мястото и ще предотврати разпространението на бактерии.