Наскоро проведено изследване в България показва, че голяма част от хората над 60-годишна възраст и около 30% от всички, които имат сърдечносъдови или мозъчносъдови проблеми приемат ниски дози ацетилсалицилова киселина (АСК). Медицинските специалисти изписват на пациентите с висок риск от сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти ацетилсалицилова киселина за профилактика в доза от 100 мг. Една част от хората сами решават да приемат ниско дозирана ацетилсалицилова киселина, за предпазване от инфаркт и инсулт. Като всеки медикамент обаче, и ацетилсалициловата киселина има странични ефекти. Едни от най-разпространените са стомашно-чревните проблеми.

Според проведеното пазарно проучване над 70% от хората, които приемат ацетилсалицилова киселина смятат, че тя не вреди на стомаха им. Те са убедени, че ниските дози не увреждат стомашната лигавица, а дори я предпазват, когато се приемат под формата на ентеросолвентна таблетка.

Много от тези хора обаче, ежедневно сe оплакват от болки в стомаха и не се чувстват комфортно. При една четвърт от пациентите, които приемат ниско дозирана ацетилсалицилова киселина се наблюдават стомашни оплаквания, вследствие на нейния прием. Въпреки това пациенти, които страдат от гастрит или язвена болест не ограничават приема на ацетилсалицилова киселина, тъй като вярват, че тя не влияе негативно на стомашната лигавица. Всъщност, данни от проучвания сочат, че цетилсалициловата киселина, дори и приемана под формата на ентеросолвентна таблетка, е свързана с повишен риск от язва и кървене. От пациентите, които приемат редовно ацетилсалицилова киселина, 11% развиват язва. Язвената болест може да бъде много опасна, тъй като често  протича безсимптомно - без никакъв външен признак човек може да развива язва и да получи внезапен кръвоизлив, който да доведе до фатален изход.

Дори и в по-леките си прояви, гастроинтестиналните увреждания вследствие действието на ацетилсалициловата киселина не са безобидни – те причиняват стомашен дискомфорт, който повлиява режима на хранене, важен за балансирания и здравословен начин на живот, особено при високорискови пациенти.


 

 

 


Ако попадаме в някоя от рисковите групи за развитие на язва, то става наложително да пазим и стомаха си, а не само сърцето и мозъка. За това вече има решение – комбинирана протекция, подходяща за хора, които се нуждаят от балансирано решение – сърдечносъдова, мозъчносъдова и стомашна протекция в едно.