Миокарден инфаркт е състояние, известно още като сърдечен удар. Миокардният инфаркт настъпва, когато се наруши кръвоснабдяването на сърцето поради стесняване или запушване на една от хранещите го коронарни артерии. След прекарване на сърдечен удар, рискът от настъпване на нов съдов инцидент е увеличен. Затова, освен да приема медикаментите, които се назначават след изписването от болницата, болният трябва да направи някои промени в начина си на живот. Те целят намаляване на рисковите фактори за нов миокарден инфаркт.

Трябва да се правят редовни прегледи при личния лекар. Рискови фактори като повишено ниво на холестерола, високо кръвно налягане и диабет увеличават риска от миокарден инфаркт и могат да са напълно безсимптомни в ранните стадии.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за повторен инфаркт на миокарда. Увеличава сърдечната честота, кръвното налягане и допринася за образуването на плаки по кръвоносните съдове (атеросклероза) и намалява кислородния приток към сърцето.

Физическите упражнения спомагат за укрепването на функцията на сърдечния мускул. Също така улесняват поддържането на нормално тегло и контролирането на рискови фактори като диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане. За да бъде физическото натоварване възможно най-полезно и безвредно, следвайте следните съвети:

 

  • Почивайте след хранене. Изчакайте поне един час след като се нахраните преди да тръгнете на разходка или да извършвате някакво физическо натоварване.

 


  • Правете почивки между физическите упражнения и избягвайте да се уморявате прекалено много.

 

  • Правете упражнения, разхождайте се или карайте колело с умерено темпо или такова, че да може спокойно да поддържате разговор по време на натоварването.

 

  • Ако развиете задух, замайване или получите гръдна болка или стягане по време на упражнение – спрете и си починете веднага. Ако симптомите продължат, потърсете лекарска помощ.

 

  • Хранете се здравословно.

 


 

 

Намерете начини за справяне със стреса. Работохолизмът и навиците, които го поддържат, не са полезни за сърцето. Стресът повишава риска от тютюнопушене, консумация на нездравословни храни, употреба на алкохол и отрицателни емоции като страх или гняв, фактори, които могат да отключат нов сърдечен удар.

NEWS_MORE_BOX

 

Най-важното е да следвате препоръките на Вашия лекар и предписания курс на лечение. Много често пациентите, които приемат ниски дози ацетилсалицилова киселина - основен медикамент изписван при риск от сърдечносъдов или мозъчносъдов риск - прекратяват неговия прием поради появата на стомашно-чревни оплаквания. Това е много опасно, тъй като рискът от повторен инцидент се увеличава. Ето защо, новите препоръки на специалистите са свързани с прием на комбинирани медикаменти, които предпазват както сърцето и мозъка, така и стомашно-чревния тракт.