Много хора знаят, че пептичната язва причинява болка, но не мислят, че може да бъде опасна за живота им. В Америка около 6000 души умират всяка година от усложнения, свързани с язвена болест. Обикновено усложнения се получават, когато хората не получат медицинска помощ навреме.

Пептичните язви представляват локални нарушения на лигавицата на хранопровода, стомаха или горната част на тънкото черво (дванадесетопръстника или дуоденума). Това са съответно езофагеални, стомашни или дуоденални язви.

Болка или парене в горната част на корема или гърдите са най-честият симптом на язвите и се дължат на нарушената цялост на лигавицата. Язвите могат да се оприличат на отворена рана по лигавицата на стомашно-чревния тракт. Ако не се провежда лечение, храносмилателните ензими могат да увредят лигавицата и стените на съответнияте органи в храносмилателния тракт. Там се намират кръвоносни съдове, които ако се увредят може да се получи вътрешно кървене. При кървене от гастро-интестиналния тракт могат да се наблюдават промени в цвета на фекалиите, повърната материя. Когато кървенето е по-значително, болният може да изпадне и в шок. Лечението на такова кървене се извършва чрез ендоскопски и хирургични методи.

Перитонитът е състояние, при което стомашна киселина или храносмилателните ензими преминават през перфорираната стена на стомаха или дуоденума и навлизат в коремната кухина. В някои случаи през отвора може да премине също и частично смляна храна. Преминаването на тези материи в коремната кухина води до възпалението й (перитонит). Перитонитът е животозастрашаващо състояние и се лекува с антибиотична терапия и оперативна намеса.

NEWS_MORE_BOX

 

Симптомите на перитонит са:


  • болки в корема,
  • подуване на корема,
  • висока температура или втрисане,
  • гадене или повръщане,
  • намалено количество на урината или невъзможност да се освободят фекалии или газове.

 

 

Различни са причините, които водят до образуването на язва и по-сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт.


През 1994 г. Международната агенция за изследване на раковите заболявания обявява инфекцията с бактерия H. pylori (Хеликобактер пилори) за един от причинителите на пептичните язви.

Друга причина за развитието на подобни заболявания могат да бъдат и медикаментите, които се приемат. Пример за това е ниско дозираната ацетилсалицилова киселина. Тя се предписва за сърдечносъдова и мозъчносъдова профилактика, но влияе негативно на гастроинтестиналния тракт, като може да предизвика развитие на язва на стомаха или дуоденума. Дори т.нар. специални таблетки, щадящи стомаха (ентералнообвитите таблетки ацетилсалицилова киселина) не намаляват този риск. Ето защо за пациентите, които приемат ниски дози ацетилсалицилова киселина и имат повишен риск от развитие на язва, се препоръчва комбинирана протекция, която предпазва и сърцето, и мозъка, и стомаха. Така рискът от развитие на язва и усложнения намалява значително, а пациентите се предпазват от инфаркт или инсулт.