Инсултът е вид мозъчна увреда. Симптомите, с които се проявява, зависят от частта на мозъка, която е засегната. Често хората, които преживяват инсулт страдат от слабост от едната страна на тялото или имат затруднения при движения, мислене, говорене.

Повечето инсулти са исхемични. Това означава, че са причинени от намаляване кръвотока към част от мозъка, поради стесняване на кръвоносен съд от плаки или запушване от тромб. Мозъчните клетки в областта загиват от липса на кислород и хранителни вещества.

Съществува и по-рядък вид инсулт, наречен хеморагичен, при който даден кръвоносен съд, хранещ мозъка, не се стеснява или запушва, а се разкъсва и довежда до кръвоизлив.

Процесът на възстановяване след инсулт обикновено включва лечение с ниски дози ацетилсалицилова киселина, възстановяване, рехабилитация и връщане към обществото. Тъй като преживелите инсулт често имат нужда от комплексна рехабилитация и лечение, прогресът и възстановяването се различават при всеки болен.

Лечението на инсулта започва в болницата с „лечение на острата фаза“. Тази първа стъпка включва усилията, насочени към оцеляването на пациента, превенцията на следващ инсулт и грижата за други съпътстващи заболявания. Много често на тези пациенти се предписва ниско дозирана ацетилсалицилова киселина.

Рехабилитацията е следващата стъпка в процеса. Тя спомага на болния да запази умствените и моторните си възможности, както и да възвърне загубени такива след инсулта. Обикновено започва още в болницата и най-често продължава и след изписването като рехабилитационна програма или индивидуален рехабилитационен план.

Последната стъпка в процеса на възстановяването е връщането към ежедневните дейности след процеса на лечение и рехабилитация. Тази фаза може да трае до живот и включва научаването да се живее с ефектите на инсулта. Това може да включва научаването на нови начини за извършване на обикновени задачи или компенсирането на слабостта на едната част на тялото чрез извършване на повече дейности с другата. Например, човек може да започне да носи обувки без връзки и да се научи да пише с другата ръка.

При хората, които са преживяли инсулт, се наблюдава по-голям риск от повторен инсулт, особено през първата година след мозъчния инцидент. Рискът от друг инсулт се повишава с напредване на възрастта, високото кръвно налягане, високия холестерол, диабета, затлъстяването, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

NEWS_MORE_BOX

 

Начинът на хранене е от голямо значение за намаляването на рисковите фактори за инсулт като дислипидемия, атеросклероза, високата кръвна захар и други. Здравословната диета, също така помага на тялото да възвърне силите си и да се възстанови по-бързо. Основното хранене трябва да е рано през деня, за да имате повече енергия. Ако не се чувствате достатъчно гладни, за да приемате три пъти нормално количество храна, хранете се шест пъти, но на малки порции.

Приемайте помощ, когато ви е необходима. Възстановяването след инсулт е трудно емоционално и физически. Понякога може да се чувствате депресирани или фрустрирани. Винаги говорете с някой, когато се чувствате обезсърчени да продължите. Консултирайте се с професионалист, ако усетите, че вие или член на вашето семейство показва признаци на депресия. Бъдете решени да се възстановите. Възстановяването на загубени умения може да не е лесно и изисква време.

Най-важното е да приемате предписаните медикаменти редовно. Много често някои от пациентите прекратяват приема на ниско дозираната ацетилсалицилова киселина, която често се изписва на пострадалите, заради проблеми със стомаха. Това обаче може да доведе до повторен инцидент и фатален край. За тези пациенти вече има модерно решение – комбинирана протекция, която предпазва и мозъка, и стомаха едновременно.