Упражненията не само подобряват физическото здраве на сърдечноболните пациенти, но имат и положителен психологически ефект. Във физически план, двигателната активност прави сърцето по-силно, подобрява енергийния тонус и намалява кръвното налягане, а в психологически - нивата на стреса и риска от депресия.

Високите нива на стрес, чувството на потиснатост и негативните емоции като страх или гняв увеличават вероятността за нездравословно хранене, тютюнопушене и употреба на алкохол, както и предприемане на други рискови действия с вреди както за сърцето, така и за стомаха.

Продължителният стрес стимулира дял от автономната нервна система, наречен симпатикус, който при прекомерна активация намалява кръвоснабдяването на стените на стомаха и увеличава риска от гастрит и пептична язва. По тези и други причини физическите упражнения са важна част от терапията на сърдечноболните пациенти, както и на хората със стомашни заболявания. Преди да се започне тренировъчен режим при сърдечно заболяване, е необходимо да се проведе консултация с лекуващия лекар.

Аеробните упражнения са от съществено значение за сърдечноболните пациенти. Те обхващат по-голяма част от мускулите на тялото. Извършват се и чрез бягане, плуване, колоездене и други. За да се избегне доскучаването, спортните занимания могат да се комбинират – един ден да се проведе разходка по даден маршрут, а на следващия – колоездене по друг. Когато времето е неблагоприятно, фитнес центровете с пътека за бягане или ходене са добър заместител.

Аеробната програма трябва да се въведе постепенно и внимателно, като се увеличи продължителността й до поне 30 минути на ден, три пъти седмично. В началото не е задължително 30-минутните упражнения да се изпълняват наведнъж – могат да се разделят на две-три сесии в зависимост от личния график и физическа форма. Преди тренировка трябва да се направи загряване поне за пет минути, а след нея да се отдели поне още толкова време за разходка, за да се върне сърдечната честота до нормални стойности. Поинтересувайте се от лекаря си, колко е безопасната сърдечна честота при натоварване за вас и я следете по време на упражненията.

Силова тренировка също може да се включи в тренировъчния план. Работата с физиотерапевт може да помогне да се достигне индивидуалният оптимум на възможностите без да се застраши сърцето. Комплексите, които той би могъл да препоръча, включват упражнения с тежести, ластични ленти или използване на собствената тежест, в зависимост от личното физическо състояние. Ако, все пак решите да тренирате сами, спазвайте правилото да започнете леко и постепенно да повишавате натоварването.

NEWS_MORE_BOX


Упражненията за гъвкавост са третата важна съставка от тренировъчния режим за сърдечноболни пациенти. Разтягането подсилва мускулите и увеличава обхвата на движение. Американската сърдечна асоциация препоръчва в тренировката да се включат упражнения за разтягане на всички части на тялото - от врата до глезените. Упражненията за разтягане могат да са елементарни като просто разтягане на врата.

Ето пример за изпълнението на едно:
Седнете на стол. Изправете гърба си, като оставите ръцете свободно да висят. Без да движите тялото и раменете, завъртете главата си от едното до другото рамо. Правете упражнението от страна до страна и го повторете поне десет пъти. Подобни упражнения могат да се изпълняват за всички части на тялото, стига то да е в стабилна позиция и да се изолира само желаната част.
 

 


При пациенти с язва трябва да се прилагат дихателни, бавни и релаксиращи упражнения, които се изпълняват в легнало положение по гръб със свити колене и бедра. Те имат масажиращ ефект върху вътрешните органи и подобряват кръвообращението и лимфния дренаж в коремната кухина. Упражненията на коремните мускули повишават налягането в коремната кухина. Те са противопоказни при пациенти с обострена пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника!

Само физическите упражнения няма да излекуват пептичната язва или гастрита, въпреки, че умереният режим води до намаляване честотата на язвите и се препоръчва от лекарите. За да се предотвратят стомашно-чревните проблеми при сърдечносъдови заболявания, освен упражненията, е препоръчително да се предприеме комбинирана протекция. Тя може да се прилага спокойно при сърдечноболни пациентите, които са застрашени от стомашни усложнения, заради ацетилсалициловата киселина, която приемат.