Стресът е един от основните рискови фактори за мозъчен инсулт, тъй като повлиява негативно по един или друг начин повечето от останалите рискови фактори - диабет, високо кръвно налягане, наднормено тегло, сърдечни аритмии и други. Според проучвания много хора сочат работата си за най-големия стресов фактор. Стресът в работата може да увеличи риска от мозъчен инсулт, намалявайки мотивацията за извършване на полезни за здравето дейности. Когато хората са под силен стрес, е по-вероятно да запалят цигара, да се хранят с продукти, богати на мазнини и да спортуват по-малко. Високите нива на стрес се свързват и с повишено кръвно налягане.

Загубата на работа също се свързва с увеличен риск от инсулт. Проучване сред 4000 души на средна възраст 55 години показва, че при тези, които са загубили работата си, се наблюдава два пъти по-голям риск от мозъчен инсулт в сравнение с останалите. Размерът на заплатата, образованието и квартала, в който се живее могат да са източници на хроничен стрес. Условията на живот намаляват възможностите за здравословни дейности, например, ако липсва наблизо зала за фитнес или парк, както и да ограничат начина, по-който може да се реагира на някои стресови фактори като едновременното отглеждане на дете и тежката работа.

Стресът не се отразява на всички еднакво. Хората реагират различно в едни и същи ситуации. Някои могат да сметнат дадено събитие за вълнуващо, а други за фрустриращо или плашещо. Освен на нервната, стресът оказва отрицателно влияние и на сърдечносъдовата система и увеличава риска от миокарден инфаркт. Стресът, обаче не е единственият фактор от работната среда, който повишава риска от сърдечносъдови инциденти. Освен по психичен път, ефектите на работната среда се предават върху сърцето и по физичен и химичен начин.

NEWS_MORE_BOX


Главоболие и в някои случаи внезапна смърт (вследствие на остър миокарден инфаркт) са описани при работници няколко дни след като напуснат работа през уикенда или на почивка. Главоболието може да се появи и по време на експозиция. Главоболие се описва и от членове на семейството от излагане на прах, донесен с дрехите на работещия.

Остро излагане на силен шум, увеличава нивата на адреналин, периферното съдово съпротивление, сърдечната честота и кръвното налягане. При повтарящо се излагане на силен звук се наблюдава нагаждане и намаляване на острите ефекти. Въпреки това, при много хора, работещи при сила на звука над 85-90 децибела, се демонстрира повишен риск от високо кръвно налягане.

Работа при екстремни температури, ниски или високи, се асоциира с остри сърдечни инциденти. Промени, индуцирани от горещо или студено време, могат да влошат вече съществуващо сърдечно заболяване при хора с нездрави коронарни артерии.