Ако сте над 40 години, най-вероятно вече сте изпитвали остеоартрозна болка. Симптомите са болезнени – сутрешна скованост и режеща болка в ставите при всяко движение. А ежедневният график е претъпкан с ангажименти, които не търпят отлагане. И трябва да се справиш с болката – веднага! Най-лесното и често използвано решение са т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). 

 
НСПВС овладяват болката и възпалението, но успоредно с това могат да доведат до сериозни проблеми със стомаха. 70% от страдащите от ставни болки се самолекуват, доказват представителни проучвания. 80% от самолекуващите се пък не знаят, че при продължителна употреба на болкоуспокоителни и противовъзпалителни медикаменти или при високи дози НСПВС се  уврежда лигавицата на стомаха и се образуват язвички.
 
Ако не се вземат мерки може да се стигне до кървене и дори перфорация на язва, което е състояние, застрашаващо живота. Затова  съветът на специалистите е - консултирайте се с лекар за вашите оплаквания, като не забравяте да подчертаете загрижеността си за състоянието на стомаха при евентуално лечение с НСПВС. Ако вече сте над 65 години и имате ставни болки, то вие сте сред рисковите пациенти и по отношение на стомаха, защото стомашната лигавица след тази възраст е много по-уязвима. Положението се усложнява още повече, ако вече сте имали кървене или язва.
 
Тогава предпазните мерки по-отношение на стомаха са абсолютно задължителни. Рискът става още по-голям, ако заради други заболявания приемате кортикостероиди или антикоагуланти.
 
Вече има начин да излекувате болката в ставите и да предпазите стомаха. И той е добре познат на всички специалисти, които се грижат за пациента комплексно. Благодарение на това ще си осигурите лечение на болката в ставите, като едновременно с това ще защитите и стомаха.
 
За повече информация посетете www.dvijise.bg