Според нов стандарт за профилактка на инфаркт и инсулт при пациенти с повишен риск от стомашни усложнения, единствено комплексният подход води до добри резултати. Те имат нужда от комбинирана протекция, за да се предпазват едновременно от инфаркт, инсулт и стомашни проблеми.

Един от трима пациенти, които вземат таблетки нискодозирана ацетилсалицилова киселина за предпазване от инфаркт и инсулт, получава проблеми със стомаха. Нередовният прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина е често явление при пациентите, които имат стомашни проблеми. Стомашните оплаквания принуждават хората да спрат ацетилсалицилова киселина за известно време или завинаги – така те вече няма как да се предпазват от инфаркт и инсулт. Комбинираната протекция е нов терапевтичен подход, който е алтернатива за тези пациенти. Това е единственият начин да се намали рискът от гастроинтестинални усложнения като стомашна язва или язва на дванадесетопръстника.

Комбинираната протекция е необходима за хората на възраст над 60 години и такива, които са имали случаи на кървене или язва в миналото, както и тези, които имат стомашни оплаквания. За всички тях е важно по-скоро да се ориентират към профилактиката от ново поколение, а именно комбинирана протекция, при която се прилага едновременна и непрекъсната грижа за сърцето, мозъка, съдовете и стомаха.

Според научни изследвания комбинираната протекция намалява случаите на развитие на язва при пациенти с риск за гастроинтестинални проблеми с цели 85 %. Важно е да се знае, че язвата може да се развива без проява на симптоми и да остане скрита дълго време. Така пациентът може внезапно да получи сериозни усложнения като кръвоизлив, което налага незабавна специализирана помощ, а тя не винаги е възможна.

  


 

Комбинираната протекция е възможност за ефективно лечение при всички пациенти, които имат нужда от непрекъсната сърдечносъдова и мозъчносъдова профилактика с ниски дози ацетилсалицилова киселина и същевременно са изложени на риск от стомашни усложнения.

Не е сложно – просто е важно да се запомни: ако Ви е предписана профилактична терапия с ацетилсалицилова киселина, но имате и оплаквания като киселини, парене или болки в стомаха, консултирайте се с лекар и го попитайте за възможностите за комбинирана протекция.