Животът, който водите, оказва пряко въздействие върху сърдечносъдовата система. Хранителният режим заема централно място в здравословния начин на живот. Чрез спазването на някои прости правила в храненето, можете да намалите риска от сърдечен инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане и други заболявания на сърдечносъдовата система.

Колко ядете е също толкова важно, колкото какво ядете. Препълването на чинията, взимането на допълнително количество, докато не се почувствате преяли, води до прием на повече от необходимите калории, холестерол и мазнини. Диетолозите препоръчват хранене по четири-пет пъти на ден, но на малки порции.

Храненето с повече нискокалорични храни като плодове и зеленчуци, съдържащи полезни вещества, и консумацията на по-малко висококалорични, солени храни като бързите закуски (пици, хамбургери и други) може да намали до голяма степен риска ви от сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт.

Плодовете и зеленчуците са добри източници на витамини и минерали. Зеленчуците също така са бедни на калории и богати на фибри. Те съдържат субстанции (флаваноиди), които подобряват състоянието на сърдечносъдовата система.

Увеличете количеството на пълнозърнестите храни, които приемате. Te стабилизират нивата на кръвната захар. Доказано е, че хранителните режими, богати на пълнозърнести храни намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и др. заболявания. Пълнозърнести храни са царевица, овес, овесена каша, кафяв ориз, ръж, ечемик и ленено семе, което е богато на омега-3-мастни киселини, които намаляват нивото на общия холестерол.
 

NEWS_MORE_BOX

Намаляването на наситените и трансмазнините също е важна стъпка към редуцирането на холестерола и намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания. Високите нива на холестерол могат да доведат до натрупване на плаки в артериите и развитие на атеросклероза, което увеличава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Най-добрият начин да намалите наситените и трансмазнините е да ограничите приема на мазнини от животински произход, за сметка на тези от растителен, като зехтин или рапично масло.

Месото без тлъстини, птичето месо, нискокалоричните млечни продукти, както и яйчните белтъци са едни от най-добрите източници на протеин. Рибеното месо е друг източник на протеин и алтернатива на тлъстите меса като свинското. Някои видове риба са богати на омега-3-мастни киселини, които намаляват нивото на мазнини в кръвта. Най-високо количество на омега-3-мастни киселини се намира в риби като сьомга, скумрия и херинга. Други източници на тези киселини са лененото семе, орехите, соята и рапичното масло.

Бобовите растения като фасул, грах и леща са добър източник на протеин и съдържат по-малко мазнини и холестерол, което ги прави добър заместител на месо.

Намалете и количеството сол, което приемате с храната и добавяте с готвенето.