Ниските дози ацетилсалицилова киселина се приемат от пациенти с висок риск от сърдечносъдови инциденти, но около една трета от тях имат също и повишен риск от стомашни язви и кървене от стомашно-чревния тракт. Всъщност, най-честата причина за спиране на лечението с ацетилсалицилова киселина са проблемите със стомаха и горната част на тънкото черво (дванадесетопръстника). Последиците от спирането на терапията с ниски дози ацетилсалицилова киселина могат да са тежки - увеличаване на риска от инфаркт или инсулт още в първите 10 дни.

Различни стратегии се прилагат за намаляване на нежеланите ефекти от приема на ниските дози ацетилсалицилова киселина върху горната част на стомашно-чревния тракт. Такива са лечение на инфекция с бактерията Хеликобактер пилори, прилагане на допълнителна терапия за предпазване на стомаха, например инхибитор на протонната помпа. Вече съществува и нов вариант – комбинирана протекция.

Инфекцията с Хеликобактер пилори е важен фактор за образуването на язва. Проучвания показват, че унищожаването на бактерията преди кървене от стомашно-чревния тракт при пациенти, приемащи ниски дози ацетилсалицилова киселина, намаляват риска от язви. Затова преди започване на дълготрайна терапия с ниски дози ацетилсалицилова киселина, се препоръчва тестване за инфекция с Хеликобактер пилори и лечението й.

NEWS_MORE_BOX


Инхибиторите на протонната помпа потискат продукцията на стомашна киселина. Използват се отделно за лечение на стомашна язва и могат да се прилагат при пациенти с усложнения от лечение с ниски дози ацетилсалицилова киселина.


Сега съществува и нова комбинирана протекция, съчетаваща ползите за сърцето и мозъка на ниските дози ацетилсалицилова киселина и гастропротектор, който се грижи за това стомахът да остане здрав. Повечето пациенти, които приемат ацетилсалицилова киселина са изложени на риск от развитие на  язва и нейните усложнения. Усложненията на язвената болест са животозастрашаващи и включват перфорация на язвата, кървене от гастроинтестиналния тракт и затруднения в храненето. Комбинираната протекция осигурява защита за сърцето, мозъка и стомаха едновременно.

Ако Ви е предписано профилактично лечение с ацетилсалицилова киселина, но имате и рискови фактори за стомаха - имали сте язва или кървене в миналото, приемате противовъзпалителни медикаменти, или кортикостероиди, или други медикаменти за разреждане на кръвта, над 60 години сте, имате оплаквания като киселини, парене или болки в стомаха – се консултирайте с лекар относно възможността за комбинирана протекция.