Ниско дозираната ацетилсалицилова киселина (АСК) се препоръчва от лекарите за предпазване от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт при пациенти с висок риск. Редовният прием на ацетилсалицилова киселина предотвратява образуването на тромби в кръвоносните съдове и така предпазва от сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти. Вероятността откъснат тромб да доведе до сериозен съдов инцидент и дори смърт е много голяма, което е една от основните причини лекарите да препоръчват непрекъсната профилактика с ниски дози ацетилсалицилова киселина.
 

Какъв е механизмът на действие на ацетилсалициловата киселина?

Поддържането на нормалната активност на тромбоцитите е важен фактор за предотвратяване на нежелани сърдечносъдови събития при пациенти, които са изложени на риск от инфаркт или инсулт. Ацетилсалициловата киселина потиска образуването на ензима циклооксигеназа 1 (COX – 1), който е ключов при синтеза на ТXA2 (тромбоксан А2) - вещество, което засилва склонността на тромбоцитите да прилепват един с друг. Ето защо, едно от най-важните свойства на ниско дозираната ацетилсалицилова киселина е да възпрепятства агрегирането на тромбоцитите и по този начин да намалява риска от образуване на тромби.


 

 Освен с агрегацията на тромбоцитите, COX – 1 е свързан и с друга важна функция в организма, а именно – поддържане целостта на стомашната лигавица. Постоянното дезактивиране на този ензим води до потискане на естествената защитна способност на стомаха. Ето защо, приемът на ацетилсалицилова киселина има нежелани ефекти за горния гастроинтестинален тракт. В резултат 60% от пациентите, които приемат таблетките за сърце имат множество кървящи микроязви по стомашната лигавица, а 11% развиват стомашна или дуоденална язва.

Не трябва да мислите, че ентеросолвентните таблетки нискодозирана ацетилсалицилова киселина, по-известни като „специални таблетки, щадящи стомаха”, спомагат за предотвратяване на стомашни усложнения. Рискът е еднакво висок и сериозен, независимо дали приемате ентеросолвентни или обикновени таблетки ацетилсалицилова киселина. Специалната защитна обвивка на ентеросолвентните таблетки не пази стомаха от язва и кървене, сочат най-нови данни.
 

 Поради стомашни проблеми, всеки трети пациент спира антитромбоцитната терапия с ниско дозирана ацетилсалицилова киселина и се излага на риск от сърдечносъдов или мозъчносъдов инцидент. Това е една от причините лекарите да препоръчват на тези пациенти нова комбинирана терапия, която пази не само сърцето и мозъка, но намалява риска за стомаха. Комбинираната протекция осигурява непрекъсната защита за сърцето и мозъка и намалява с 85% риска от язва на стомаха и дванадесетопръстника.