Намаляването на сърдечните инциденти в Европа през последните няколко години е радостна тенденция, но броят на страдащите от сърдечносъдови заболявания се увеличава според данни на Световната здравна организация. Тази статистика в страните от Централна и Източна Европа, както и в България, расте по всички показатели.

Сърдечносъдовите заболявания засягат сърцето и прилежащите кръвоносни съдове и са различни по вид - високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, исхемична болест на сърцето, инфаркт и други. Това са болести, които са основна причина за високата смъртност сред населението в Европа, както и за инвалидизирането на населението и намаляване качеството на живот.

Според информация на Националния статистически институт през 2010 г. в България 75 хиляди души са починали от болести на органите на кръвообращението. Според доклада на Световната здравна организация (СЗО) за България около 66% от смъртните случаи у нас, причинени от незаразни болести, са свързани със сърдечносъдови заболявания. Също така 52,6% от мъжете и 50% от жените в България страдат от сърдечносъдови заболявания. Четирите най-големи убийци в световен мащаб са сърдечносъдовите заболявания, ракът, болестите на белите дробове и диабетът.

NEWS_MORE_BOX


Тази статистика зависи до голяма степен от начина на живот и навиците на хората в различните европейски страни. Като основни причини за сърдечносъдовите заболявания сред българите са тютюнопушенето, наднорменото тегло (повече от половината население е със свръхтегло),  употребата на алкохол (българите са на челни места по употреба на алкохол в света), стресът и застоелият начин на живот, както и храните, които консумираме. Всеки четвърти българин и всяка трета българка са физически неактивни, сочат данните на СЗО.


За тези високорискови групи със сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти се препоръчва прием на ниско дозирана ацетилсалицилова киселина, която намалява риска от инциденти с 25%. А за пациентите, които са с повишен риск от стомашни проблеми, последните международни ръководства препоръчват комбинирана протекция - сърдечносъдова, мозъчносъдова и гастропротекция в едно, която се грижи както за сърцето и мозъка, така и за предпазване на стомаха от развитие на язва и нейните усложнения като кървене и перфорация.

Така с подходящ начин на живот, подходящата комбинирана протекция и повече внимание и грижа към себе си може да коригираме тези данни и да изместим България от предните места на черната статистика.