Много проучвания показват, че редовният прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина (НД АСК) редуцира риска от сърдечен удар и инсулт. Ацетилсалициловата киселина спомага за превенцията на сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания чрез потискане агрегацията на тромбоцитите в кръвта, които играят важна роля в кръвосъсирването. Когато се предписват ниски дози АСК, те обикновено се назначават за продължителен период от време, което обаче крие голям риск от увреждане на стомаха и дванадесетопръстника. Негативните ефекти на високите дози АСК върху стомаха са добре известни, но все повече се обръща внимание на риска от образуване на язви при продължителен прием и на ниски дози от по 75-100 мг АСК.

 

Един от всеки четири човека, приемащи АСК за превенция на заболявания на сърцето, развива стомашна или дуоденална (на дванадесетопръстника) язва всяка година, съобщава медицинския журнал Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Това, което е интересно е, че повечето язви се идентифицират като „тихи“ т. е. такива, които не предизвикват симптоми. Въпреки че са „тихи“ тези язви могат да доведат до сериозните усложнения като кървене и перфорация.


 

Важно е да се знае, че рискът от язви, предизвикани от АСК, се увеличава още повече при наличие на съпътстващи рискови фактори като:

  • Възраст над 60 години;
  • Наличие на стомашна или дуоденална язва в миналото;
  • Наличие на кървене от стомаха или дванадесетопръстника в миналото;
  • Наличие на активна инфекция с бактерия Helicobacter pylori

 

 

Стомашна или дуоденална увреда, предизвикана от употреба на АСК, може да настъпи дори след месеци от начало на употребата, особено при рисковите групи пациенти. За избягване на усложненията от продължителния прием на НД АСК се прилага комбинирана протекция на сърцето, мозъка и стомаха. Тя осигурява ефикасна защита от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти чрез прилагането на ниски дози ацетилсалицилова киселина, съчетани с предпазване на стомаха от нежеланите въздействия на ацетилсалициловата киселина върху стомаха.

 

При прием на НД АСК продължителен период от време трайно се потиска способността на кръвта да се съсирва. Това налага познаване на медикаментите и хранителните добавки, които могат или не могат да се приемат с АСК, за да се избегнат сериозни усложнения като кървене от стомашночревния тракт.

NEWS_MORE_BOX

 

Приемът на три или повече алкохолни напитки на ден по време на ежедневен прием на ниски дози АСК повишава риска от увреждане на черния дроб и стомашно кървене. Ако вашият лекар ви е предписал ежедневен прием на ниски дози АСК, ограничете или спрете напълно консумацията на алкохол.

 

АСК не бива да се приема с някои лекарства, взимани с или без рецепта, витамини или хранителни добавки. За това, когато започнете терапия с ниско дозирана АСК трябва да обсъдите с вашия лекар всички лекарства, билки или хранителни добавки, които приемате.

 

Ако вече приемате антикоагулант за предишно заболяване, комбинирането му с АСК може значително да повиши риска от стомашно кървене и други усложнения. Приемането на такива комбинации винаги трябва да бъде внимателно обсъдено с лекар.

 

Други медикаменти, които могат да взаимодействат с ацетилсалициловата киселина са:

  • Хепарин;
  • Ибупрофен;
  • Кортикостероиди.

Обезболяващи медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти, като ибупрофен и други, се предлагат свободно без рецепта в аптеките. Приемани заедно с ацетилсалициловата киселина, обаче, те значително увеличават риска от стомашни усложнения. Ако трябва да приемате ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства наред с ниски дози АСК, обсъдите с вашия лекар възможностите за комбинирана протекция.