Д-р Иван Сираков е завършил медицина в Медицинския Университет в гр. Стара Загора през 1995 г. Работи в Клиниката по гастроентерология и хепатология на ВМА от 2001 г. Понастоящем е главен асистент. Има специалности по вътрешни болести и гастроентерология, както и проведени курсове и специализации в Холандия, Австрия, Швейцария, Германия, Испания. Понастоящем се занимава с инвазивна гастроентерология и хепатология. Притежава признати сертификати за всички високоспециализирани дейности, които са обект на специалността.

 

В предишното интервю гастроенерологът д-р Сираков обясни защо приемът на ниско дозирана ацетилсалицилова киселина (НД АСК), използвана за предпазване от инфаркт или инсулт, може да доведе до заболявания на стомашно-чревния тракт. Специалистът разсяни как ацетилсалициловата киселина, дори и в ниски дози, може да бъде причина за развитието на язва, кървене и други стомашно-чревни проблеми. Сега е време да попитаме д-р Сирков как може да се предпазим от вредното за стомаха действие на ацетилсалициловата киселина?
 

 


Не са ли по-безопасни за стомаха ниските дози ацетилсалицилова киселина?

Ниските дози ацетилсалицилова киселина не са по-щадящи за стомаха, защото имат един и същ механизъм на действие. Да, увреждащото действие на ацетилсалициловата киселина върху лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, е и дозозависимо, но при рискови за получаване на язва пациенти, и ниската доза ацетилсалицилова киселина може да бъде достатъчна за развитие на язвена болест.
 

Твърди се, че има специални таблетки ацетилсалицилова киселина, щадящи стомаха. Какво мислите? По-малък ли е рискът за стомаха, ако пациентът приема ентеросолвентни (обвити) таблетки АСК?

Ще отговоря като на предишния въпрос - и при ентеросолвентните таблетки, както и при ниските дози ацетилсалицилова киселина, съществува риск от развитие на язвена болест. Това важи особено за пациентите от рисковите групи по отношение на тази болест - пациенти, имали язва в миналото, фамилно обременени, пациенти с тежки придружаващи заболявания и в напреднала възраст, както и такива, приемащи и други медикаменти, провокиращи образуването на язва (например, противовъзпалителни лекарства за облекчаване на ставни болки и т.н.). Няма значение дали пациентът приема ацетилсалицилова киселина под формата на специална обвита или на обикновена таблетка – рискът за гастроинтестиналния тракт остава висок.
 

Какво препоръчвате на пациентите, които имат нужда от непрекъснат прием на ацетилсалицилова киселина и същевременно имат стомашни оплаквания, риск от язва?

Да им бъде направено ендоскопско изследване, за да се изключи наличието на вече образувана, активна язва. Освен това те задължително трябва да бъдат изследвани за Хеликобактер пилори - микроб, който може да се развива в стомашната лигавица и е наличен в около 70% от българското население. Той е другият основен фактор, предизвикващ язвена болест. Наличието на инфекция изисква съответното лечение, особено при пациентите, които за дълъг период от време или за цял живот ще приемат ацетилсалицилова киселина за предпазване от инфаркт или инсулт.
 

NEWS_MORE_BOX

Колко дълго може да се приема медикамент за стомашна протекция от групата на инхибиторите на протонната помпа? Какви са препоръките на международните ръководства?

При необходимост той може да се приема с години, а при някои пациенти и доживот. Проучванията в тази област продължават, но досега не са установени данни, че дълготрайният прием на тези лекарства може да има канцерогенен или друг сериозен, нежелан ефект, застрашаващ здравето на пациента. За сметка на това всяка година по света умират милиони хора от усложнена язвена болест.
 

Напоследък се говори за комбинирана протекция за сърцето, мозъка и стомаха? Какво е Вашето мнение?

Според мен, а и според последните проучвания в тази област, единствено комплексният подход ще доведе до профилактика и на двата типа заболявания – сърдечносъдови, мозъчносъдови и гастроинтестинални - при пациентите от рисковите групи. С помощта на комбинираната протекция на тези пациенти се осигурява както непрекъсната защита от инфаркт и инсулт, така и ефективна протекция за стомаха.

Установено е, че всеки 3-ти пациент, приемащ ацетилсалицилова киселина - пък било то и в ниска доза, и в ентеросолвентна форма - е принуден да спре приема заради развитието на гастроинтестинални усложнения. Комбинираната протекция е и единственият начин за намаляване на усложненията и смъртността при пациенти, които са рискови и за сърдечносъдови, и за гастроинтестинални заболявания (в частност, язвена болест).