Най-честата причина, поради която пациентите решават да прекратят приема на таблетките aцетилсалицилова киселина (АСК) за сърце е, че получават проблеми със стомаха. Това не е препоръчително! Спирането на терапията с ниски дози ацетилсалицилова киселина не е безопасно и увеличава риска от сериозен сърдечносъдов или мозъчносъдов инцидент още на 8-10 ден от преустановяването на приема. Затова пациентите, които взимат ниски дози ацетилсалицилова киселина трябва да бъдат добре информирани за риска, на който се подлагат, когато решат да прекратят приема.

Спирането на ниските дози ацетилсалицилова киселина повишава риска и от инфаркт на миокарда. При спрелите наскоро рискът за сърдечносъдови инциденти е по-висок с около 40 % в сравнение с тези, които продължават приема.

От другата страна обаче стои рискът от развитие на язва и нейните усложнения. Много от пациентите, които пият редовно таблетки нискодозирана ацетилсалицилова киселина са изложение на повишен риск от язва и стомашно кървене. Това са най-вече възрастните хора (над 60 години), както и тези, които са имали язва, или такива, които имат симптоми като парене, киселини, болки в стомаха и други. Особено голяма е опасността при хората, които, освен ацетилсалицилова киселина, взимат и противовъзпалителни лекарства за облекчение на ставни болки.  
 

 


Най-новите терапевтични стандарти съветват тези пациенти да приемат комбинирана сърдечносъдова, мозъчносъдова и гастропротекция. Този нов подход осигурява непрекъсната и надеждна защита както за мозъка и сърцето, така и за стомаха.
Вече не е нужно да избирате кое е по-малкото зло – инсулт, инфаркт или застращаващ живота стомашен кръвоизлив.