Eнтеросолвентните таблетки представляват специални таблетки, чиято обвивка се разпада в алкалната среда на червата. Такива таблетки са неоходими, когато  лекарствата съдържат субстанции, дразнещи стомашната лигавица или се разрушават от стомашния сок. Таблетката е покрита с устойчиво на киселина вещество, което се разтваря само в по-малко киселата среда на тънките черва.
Данни от проучвания сочат, че ниските дози ацетилсалицилова киселина под формата на обвити таблетки не е по-безопасна за стомашната лигавица от обикновените.

Приемът на ниски дози ацетилсалицилова киселина вреди на стомаха, независимо от вида на таблетката, която се приема. Това е така, тъй като приемът на ниско дозирана ацетилсалицилова киселина потиска синтеза на простагландините, които са свързани със защитната бариера на стомаха. Рискът от сериозни стомашни проблеми и усложнения се повишава, ако се приема ацетилсалицилова киселина продължителен период от време, дори и дозите да са ниски. Eнтеросолвентните таблетки не намаляват тази опасност. Статистиката сочи, че всеки трети, който приема ниско дозирана ацетилсалицилова киселина за протекция на сърцето, се сблъсква със страничния ефект от постоянно потиснатата стомашна защита, независимо от формата под която я приема – обикновена таблетка ниско дозирана ацетилсалицилова киселина или ентеросолвентна таблетка. Възможно е язвата да протече безсимптомно и човек да получи неочакван кръвоизлив. Това може да изложи пациента на сериозен риск, тъй като е необходима незабавна специализирана помощ.

 Често пациентите, които изпитват стомашен дискомфорт при прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина, решават сами да спрат приема на таблетките за сърце. Прекъсването на терапията, обаче, увеличава риска от инфаркт и инсулт, и то още на 8-10 ден след спирането. Тези пациенти са изправени пред труден избор – сърцето или стомаха. Те се нуждаят от комплексно и балансирано решение – сърдечносъдова, мозъчносъдова и гастропротекция в едно. Нужна е комбинирана протекция, която се грижи за сърцето и мозъка, но и за стомаха. Тя е за всички, които се нуждаят от ниски дози ацетилсалицилова киселина и същевременно имат стомашни проблеми.

В заключение може да се каже, че ентеросолвентните таблетки не са по-безопасни за стомаха от обикновените таблетки ниско дозирана ацетилсалицилова киселина. Те предпазват само механично лигавицата на стомаха, но не могат да неутрализират негативното за стомашно-чревния тракт действие на ацетилсалицилова киселина и при лечение с тях също съществува висок риск за развитие на язва и нейните усложнения.