Допитване до кардиолози у нас показва, че повече от половината от техните пациенти приемат ниско дозирана ацетилсалицилова киселина за сърдечносъдова протекция. Интересно е да се отбележи, че според същото проучване всеки трети от пациентите, които приемат ниски дози ацетилсалицилова киселина (АСК) има стомашни оплаквания. Някои от тях дори прекратяват приема на ацетилсалицилова киселина до отзвучаване на стомашния дискомфорт. Медиците, обаче са категорични, че спирането на профилактиката с ацетилсалицилова киселина увеличава риска от инфаркт и инсулт още на осмия ден.

Проучвания потвърждават, че хората с висок сърдечносъдов и мозъчносъдов риск се нуждаят от редовен прием на ацетилсалицилова киселина, за да намалят риска от инфаркт или инсулт. В същото време те се нуждаят и от стомашна протекция, защото ацетилсалициловата киселина оказва неблагоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт и може да доведе до развитие на язва на стомаха и дуоденума и усложнения като кървене и перфорация.

Една трета от болничните и амбулаторните кардиолози, както и общопрактикуващите лекари, са на мнение, че дългосрочният прием на ацетилсалицилова киселина по-скоро вреди на стомаха, а най-честите заболявания са язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Пациентите понякога имат оплаквания като парене, киселини, болки. Често, обаче, язвената болест се развива без проява на симптоми. Повече от половината от лекарите заявяват, че биха изписали комбинирана протекция на техните пациенти, нуждаещи се едновременно от сърдечносъдова, мозъчносъдова  и гастропротекция.

NEWS_MORE_BOX


Интересна е и гледната точка на гастроентеролозите – голяма част от тях са на мнение, че пациентите приемащи ацетилсалицилова киселина имат нужда от постоянна гастропротекция.  
Една пета от тях съветват пациентите си да приемат ацетилсалицилова киселина паралелно с медикамент за предпазване на стомаха. Поради тази причина основната част от гастроентеролозите са склонни да препоръчат комбинирана протекция, която предпазва както сърцето и мозъка, така и стомаха.