1.

 

Високото кръвно налягане е една от водещите причини за инсулт. Излишното тегло или физическата неактивност водят до високо кръвно налягане, затова поддържането му в нормални граници намалява риска от сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти. Американската сърдечна асоциация препоръчва възрастните да извършват най-малко 150 минути от средно по интензитет или 75 минути тежко физическо натоварване на седмица. Това означава, че само с 30 минути ходене на ден, 5 дни в седмицата, можете сериозно да подобрите здравето си.2.

 

При хората, които страдат от затлъстяване, се наблюдават по-често разстройства на съня като сънна апнея. Болните от сънна апнея имат по-висок риск от високо кръвно налягане, сърдечни аритмии и мозъчен инсулт.


3.

 

Един от всеки пет човека с наднормено тегло страда от т.нар. „метаболитен синдром“. Той се характеризира с високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и други състояния, които увеличават риска от по-сериозни заболявания.


4.

 

Диабетът е друг рисков фактор за мозъчен инсулт или миокарден инфаркт, който засяга все по-голяма част от населението. Затлъстяването е номер едно рисков фактор за диабет тип 2. Затлъстяването увеличава инсулиновата резистентност на организма, тъй като мастната тъкан пречи на тялото да го използва нормално.

NEWS_MORE_BOX


5.

 

Затлъстяването поставя децата в риск от хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания като хипертензия, ангина пекторис, сърдечни аритмии и други. Американската сърдечна асоциация препоръчва здравословна диета и повече физическа активност за деца – поне 60 минути на ден. С увеличаване на броя на децата с наднормено тегло зачестяват случаите на инсулти сред по-млади хора. Рискът от мозъчен инсулт при затлъстелите деца се увеличава с възрастта.

 

 

Като на високорискова популация, на хората с наднормено тегло, при наличие и на други рискови фактори, често се предписва нискодозирана ацетилсалицилова киселина (АСК) за профилактика на миокарден инфаркт или мозъчен инсулт. Но тази профилактика си има цена. Таблетките ацетилсалицилова киселина за предпазване от инфаркт и инсулт, макар и със специална обвивка, за която се смята, че щади стомаха, могат да увредят сериозно стомашночревния тракт.  60% от тези пациенти имат множество лезии по стомашната лигавица, които често водят до анемия поради постоянната, макар и малка кръвозагуба. 11% от хората, взимащи редовно ацетилсалицилова киселина в ниска доза, развиват стомашна или дуоденална язва и нейните усложнения като кървене и перфорация. Тези състояния могат да имат фатален край.