Съществуват храни, които могат да заместят млечните продукти, ако имате лактозна нетолерантност. Ето и някои от храните, които страдащите от лактозна непоносимост могат да консумират.


Пробиотиците са ценни, независимо дали са приети чрез храна или добавка. Те подхранват добрите бактерии, като помагат за храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Могат да помогнат също за увеличаване на производството на лактаза, което да позволи консумацията на умерено количество млечни продукти. Това може да се постигне и чрез храни като артишок, аспержи, банани, цикория, лук, чесън и домати.


Кефирът е друга храна, която е поносима от хора с дефицит на лактаза. Представлява ферментирало мляко, богато на пробиотици. След консумацията му тежестта в стомаха е намалена от 54 до 71%.Липсата на калций, съдържащ се в млечните продукти,  може да доведе до проблеми с костите, нервната система, мускулите и дори сърцето. Може да се консумира кале, което има дори по-високи нива на калций от краве млякото. Подходящо е също тофу, зеле, броколи, тахини, ядки и портокалов сок.


Чрез избягване на млечните продукти, се намалява приемът и на витамин К и витамин D. За щастие, има алтернативни източници и на двата. Витамин К се набавя чрез зелени листни зеленчуци, брюкселско зеле, босилек, броколи, пилешки черен дроб и други. Витамин D може да се набави чрез говеждо месо, риба, яйчен жълтък и гъби.


На пазара се предлагат и млека от ленено семе, бадеми, коноп, овес. 


Чаша вода с малко ябълков оцет може да е от полза при поява на симптоми на лактозна нетолерантност.  Ензимите му помагат за храносмилането и предотвратяват подуването и чревните спазми. Джинджифилът също е ефективен.


Непоносимостта към лактоза се проява в невъзможност за усвояване на млечната захар, наречена лактоза. Най-честите симптоми са подуване на корема, болки, спазми, диария или повръщане след консумация на млечни продукти. Проявяват се от минути до няколко часа след консумацията на мляко. Има и скрити източници на лактоза: хляб, палачинки, зърнени закуски, подсладители, преработени меса и някои лекарства.