Какви видове лук има и кой е най-подходящият за консумация? Преди всичко трябва да се знае, че от магазина трябва да се купува лук, който е по-тежък и твърд. Мекият, лекият и този, който има остра миризма при белене, най-вероятно е стар


Има различни видове лук, включително жълт, червен и праз лук. Първият е универсален лук и се използва най-често, тъй като придава отличен вкус на повечето супи, яхнии и месни ястия. Той придобива сладък вкус особено когато се сготви. Характеризира се с високо съдържание на витамин С, който е важен за имунната система, производството на колаген, усвояване на желязото и т.н. 

 


Жълтият лук е богат още на алицин и кверцетин, както и витамини от група В, включително фолат (В9) и пиридоксин (В6). Те играят важна роля за забързване на метаболизма и за производството на червени кръвни клетки. Жълтият лук съдържа също антиоксиданти, които намаляват риска за развитие на ракови новообразувания, диабет и сърдечносъдови заболявания. Може да се пребори успешно и с бактерии като E.coli, стафилококи и други.

 

Праз лук е изключително богат на витамин К и манган, но съдържа и витамин В6, мед, витамин С, фолиева киселина, желязо, витамин А, фибри, калций, магнезий, витамин Е и омега-3 мастни киселини. Много полезен е за сърцето и за сваляне на кръвното налягане. Повлиява добре и на костите, очите, храносмилането и нервната система. Консумацията му намалява риска от затлъстяване, алергии на дихателните пътища, но и възпрепятства колоректалния рак, рака на простатата и яйчниците.

 

Червеният лук наподобява на вкус жълтия, въпреки че е по-месест. Той се използва най-често в сурово състояние и е перфектна добавка към салатите и картофите заради неговия цвят и вкус. Той е изключително богат на кверцетин, биофлавоноид, който предотвратява движението на свободните радикали. Кверцетинът има противогъбични и антибактериални свойства. Червеният лук е богат и на хром, поради което е полезен за хората, които страдат от инсулинова резистентност. Той е нискокалоричен, но пък съдържа много витамин С и В6 и предпазва от настинки, вируси, псориазис и други.

 

Който и лук да се изберем – жълт, червен или праз лук, то всеки един от тях ще добави несравним вкус към ястието. Затова може да се консумират и трите вида в различните случаи, за да се извлекат максимално хранителни вещества от тях.