Алергичните реакции след консумация на пикантни храни и подправки са по-често срещани сред нежната половина от населението.

Въпреки че според специалисти алергиите към подправките се нареждат по честота с тези към домашни любимци, ядки и други, все още те не се диагностицират, поради липсата на надеждни за целта тестове.

 

Специалисти по алергични заболявания, астма и имунология смятат, че с нарастване употребата на подправки в храненето, а и в някои козметични продукти се очаква по-голямо развитие на този тип алергия.

Наличието на някои подправки в козметичните продукти излага жените на риск от алергични реакции за разлика от мъжете.

Според специалисти колкото по-пикантна и силна е дадена подправка, толкова рискът от алергия е по-голям.


NEWS_MORE_BOX


Най-честите подправки, предизвикващи алергични реакции са прашецът от бреза, дивият пелин, канелата, чесънът, черният пипер, ванилията и др.

При вече налична алергия е препоръчително да се премине на стриктен хранителен режим, който не включва консумацията на дадения алерген.

Термичната обработка, като варене, печене и пържене може да намали силата на алергена.


Алергичната реакция може да е породена от вдишването, консумацията и дори докосването на дадената подправка.

Симптомите варират от леко и често кихане до силна и животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия.

 

Специалисти съветват при наличието на алергия към храни да се вземе предвид и рискът от алергия и към подправки.