Честата консумация на плодове и целенчуци намалява риска от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други хронични заболявания. Зеленият грах е богат източник на антиоксиданти, които предпазват клетките в тялото от увреждане, породено от свободните радикали. Това са молекули с висока реактивна способност, които участват в развитието на сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други патологични изменения, свързани процесите на стареене.

 

Грахът съдържа високи количества лутеин и зеаксантин, които са от семейството на каротеноидите и имат мощен антиоксидантен ефект. Предишни проучвания са показали, че лутеинът от зеления грах се усвоява по-добре от организма, в сравнение с този, който се набавя от други зеленчуци, например спанак. Лутеинът и зеаксантинът се натрупват в макулата и ретината на окото и по този начин го предпазват от оксидативен стрес и увреждания. Редовният прием на лутеин и зеаксантин е свързан с по-нисък риск от дегенерация на макулата и развитие на катаракта с напредване на възрастта. Тези съединения имат полза за предотвратяване на някои видове рак, особено рак на гърдата и белите дробове, и благоприятстват сърдечносъдовото здраве. 


 

Зеленият грах е богат източник на протеини от растителен произход. Въпреки това трябва да се подчертае, че растителните белтъчини се усвояват в по-малка степен от животинските и не набавят всички есенциални аминокиселини. Термичната обработка, от друга страна, подобрява усвояването и хранителните ползи от граха.

 

Също така, зеленият грах е ценен източник на диетични фибри. Това са вещества от растителен произход, които не се усвояват от храносмилателната система. Диета с високо съдържание на фибри е свързана с по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво и позволява добър контрол на апетита.

 

Има два основни вида фибри - разтворими и неразтворими, които имат различни ползи за тялото, а положителното тук е, че зеленият грах съдържа и от двата вида. Неразтворимите фибри предотвратяват развитието на констипация - запек чрез увеличаване на обема на изпражненията, докато разтворимите фибри могат да помогнат за предотвратяване и контрола на сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2. Препоръчителната дневна доза фибри за жени на възраст от 19 до 50 години е 25 g ден и 38 g на ден за мъже в същата възрастова група.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=pois_frais_nu