Растенията използвани от човека за хранителни нужди са богати на фитонутриенти – полезни за метаболизма вещества от растителен произход. Фитонутриентът с най-голямо съдържание в зеления чай се нарича епигалокатехин-3-галат, естер на епигалокатехин и галиева киселина. Концентрацията на този специфичен катехин е около 73 милиграма на 1 грам зелен чай.
 
Катехините са естествени фенолни антиоксиданти. Антиоксиданти са съединения, които потискат окислителния стрес над други молекули. При химичните реакции на окисляване често се образуват свободни радикали – атоми, молекули или йони, притежаващи един несдвоен (свободен) електрон във външната си обвивка. 
 
Чрез него, свободните радикали са способни да осъществяват химични взаимодействия с почти всяко вещество, с което влязат в контакт. По този начин радикалите увреждат множество клетки и тъкани, но антиоксидантите са способни да ги неутрализират преди да навредят.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Освен понижаването на окислителни увреждания за целия организъм, кетахина в зеления чай  има укрепващо действие за мозъка. Изследване от 2012 г., публикувано в Molecular Nutrition & Food Research разкрива, че епигалокатехин-3-галата подсилва когнитивната функция и памет. Това се случва в хипокампуса – мозъчната област, в която се формират спомените и която се засяга най-силно от развитието на невродегенеративни заболявания като синдромите на Алцхаймер и Паркинсон. Там, полезния химикал промотира и подпомага неврогенезата – създаването на нови невронни клетки.
 
Друго изследване от 2011 г. разкрива как антиоксидантната сила на епигалокатехин-3-галата е достатъчна, за да потисне развитието на ракови клетки в тъкани на стомах, бели дробове, дебело черво и др. В допълнение към това, молекулата е в състояние дори да помогне за убиването на раковите клетки.