Първа част на материала

 

Зелен чай - срещу кои туморни заболявания
Смята се, че употребата на зелен чай редуцира риска от няколко вида рак: рак на кожата, гърдата, белите дробове, колона, езофагеален, на пикочния мехур, черния дроб, яйчниците, левкемия и орална левкоплакия. 
Полифенолите на зеления чай, особено  EGCG, повишават естествената антиоксидантна защита и унищожават свободните радикали. Имат свойството да подтискат образуването и растежа на туморните формации. Имат антимутагенен ефект и намаляват увреждането на хромозоми при мутагенно излагане.


Сърдечно-съдови заболявания
Съставките на зеления чай намаляват холестерола, като увеличават нивото на  HDL-добрия и намаляват LDL-лошия. Сърдечните заболявания са резултат от оксидантен стрес и натрупване на хидроксилни групи химични структури. Антиоксидантният ефект на зеления чай спомага понижаването на холестерола и предпазва проходимостта на артериите и от исхемична сърдечна болест. Полезен е срещу атеросклероза и в частност при коронарно артериално заболяване.


Метаболизъм и отслабване
Катехините повишават термогенезата. Това води до повишаване на енергийния заряд и окисляване на мастите. Общият ефект е ускоряване на метаболитните процеси и освобождаване от излишни килограми. Поради тези качества зеленият чай може да се използва като средство за контрол на теглото. Полифенолите в зеления чай възпрепятстват процесите на образуване на триглицериди, което и редуцира мастите в организма.    
 Хигиена на устната кухина
Полифенолите на зеления чай имат силно действие като локално средство и могат да предпазят от развитие на гингивит и пародонтни заболявания, унищожават E. coli и стрептококите. Редовното пиене на зелен чай редуцира риска от размножаване на бактериите в устата, което в противен случай може да причини гнилостни процеси в устната кухина.
Само танинът, който се съдържа в зеления чай предотвратява образуването на зъбна плака. Това антибактериално действие на чая може да бъде използвано при терапията на лош дъх, при което се унищожават бактериите, водещи до отделянето му.
Зеленият чай съдържа няколко минерала, в това число флуорид и алуминий. Известно е, че флоуридът се грижи за здравината на зъбите.
 


Подходящо приготвяне и полезни количества

Най-добрият начин да се набавят катехините от зеления чай е да се пие прясно приготвена отвара от сухите листа. Другите продукти от зелен чай, като безкофеинов зелен чай, бутилирани готови чаени напитки, имат по-малко съдържание на полезни вещества.
По-добре е да се използват популярните марки китайски зелен чай като Longjing (Dragonwell), Mao Jian, Bi Luo Chun, Gunpowder и Mao Feng.
Препоръчително количество за деня е 3-4 чаши. Една чаша чай съдържа от 50 до 150 мг полифеноли.
При прием на екстракт от зелен чай във вид на добавка – препоръчителната доза е 300-400 мг на ден.
За да се приготви чаят, се слага една чаена лъжичка от сухите листа (5 г) на 1 чаша чай (250 мл) кипната вода. Необходимо е да престои 3-5 минути до сервиране, за да се отделят катехините във водата.Странични ефекти, взаимодействия, противопоказания
Зеленият чай е безопасен, нетоксичен, при употребата му не се наблюдават странични ефекти. Тъй като чаят съдържа кофеин, при консумация на големи количества може да се наблюдава безпокойство, гадене, повръщане, диария или констипация, сърцебиене и главоболие. Добавянето на мляко в чая елиминира нежелателния страничен ефект върху храносмилателната система, тъй като намалява действието на танините.
Хората със сърдечни проблеми, бъбречни заболявания, стомашна язва и психологични заболявания не е препоръчително да пият зелен чай. 
Кърмещите жени също трябва да имат предвид, че консумацията на зелен чай, заради съдържанието на кофеин в него, се отразява на съня на бебето.
Засегнатите от желязо-дефицитна анемия и при прием на железни препарати не бива да пият зелен чай няколко часа преди и след лекарството.
Зеленият чай взаимодейства с Doxorubicin и алкални лекарства. 
Предпазливи при пиенето на зелен чай следва да бъдат и хората на терапия с антикоагуланти.