Хранителната стойност на черните маслини е почти идентична с тази на зелените. Ключовата дума е почти: единствената им съществена разлика е в съдържанието на натрий – зелените съдържат два пъти повече натрий от черните. Това е особено важно за хора с високо кръвно налягане, които трябва да внимават с приема на сол. Също така, не всички черни маслини са... черни.
 
И зелените и черните маслини са плод на едно и също растение. Зелените се берат по-рано, преди да узреят напълно, а черните – по-късно, след зреене. И двата „вида“ имат силен горчив вкус, който задължително се премахва чрез кисненето им в солеви разтвори.
 
Цвета им, обаче, може да се влияе и от начина по който се обработват след събиране. Това важи с особена сила за по-евтините, често консервирани черни маслини – те са зелени маслини, оцветени в черно. Честа практика при застой на вече набрана продукция - за да не бъдат изхвърлени, зелените маслини се подлагат на влиянията на силно алкални разтвори и кислород, което кара тъканите им да потъмнеят. В последствие се добавя консервиращ агент, фиксиращ цвета на маслините, а след това, без оглед на третирането им, се съхраняват и транспортират в солеви разтвор. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Именно от този солеви разтвор идва и високото съдържание на натрий. Завишения натрий в човешкото тяло повишава кръвното налягане и е основен фактор за множество сърдечно-съдови заболявания. Според диетолози, не бива да се надвишава дневната доза от 1500 милиграма. Пет средни черни маслини съдържат между 115 и 125 мг натрий, около 8% от дневния прием. За разлика от тях, 5 средни зелени маслини съдържат между 220 и 380 мг натрий – от 15% до 24% от целия дневен прием. 
 
Това се дължи само на начина, по който са третирани маслините. По хранителната си стойност, те са почти идентични. 15 грама зелени маслини съдържат 20 калории, а 15 гр черни – 25 калории. За същото количество и двата вида маслини съдържат под 0,5 г белтъчини, 1 г въглехидрати, 0,5 г фибри, пренебрежително количество витамини и минерали и нулево съдържание на холестерол и транс мазнини.