Храненето оказва съществено влияние върху красотата, включително ноктите. Всъщност те до голяма степен могат да отразяват вътрешното здраве на човек. За да бъдат силни и здрави, за тях трябва да се полагат грижи. Ако ноктите са обезцветени или се начупват лесно, то тогава включването на някои храни в ежедневното меню може да бъде от полза.

 

Зелен грах


Зеленият грах съдържа множество полезни хранителни вещества, които оказват благоприятни резултати за здравето на ноктите. Той е богат на протеини, бета-каротин и витамин С. Комбинацията от тях помага за заздравяването на ноктите и дори може да засили растежа им.

 

Освен зеления грах, има и други храни, които са необходими, за да бъдат здрави и силни ноктите. Такива например са:

 

Риба

За здрави нокти е важно да се приема достатъчно количество протеини. Например богатата на омега-3 мастни киселини риба е отличен източник на протеини и сяра. Консумирането ѝ може да помогне при тънки и крехки нокти. В допълнение, мастните киселини овлажняват нокътната плочка и предотвратяват нацепването ѝ.

 

Яйца

Яйцата могат да осигурят добра доза витамин D, който в комбинация с витамин В12, желязо и биотин, намиращи се в яйцата, осигуряват протеини на тялото, но също и удебеляват ноктите.

 

Овес 

За да бъдат здрави ноктите, е задължително да се приемат множество микроелементи. Тъй като овесът е богат на мед, цинк, манган и витамини от група В, консумирането може да подобри състоянието на ноктите, като ги заздравява и насърчава растежа им.

 

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са богати на калций, желязо и антиоксиданти, които са нужни за здравината на ноктите. Добавянето на спанак, броколи и други листни зеленчуци към храненето, помага за засилване на ноктите и предотвратяване на тяхното начупване.

 

Плодове

Консумирането на плодове е лесен и вкусен начин за набавяне на хранителни вещества и витамини, които са необходими за красивите нокти. Сред най-полезните плодове в случая са боровинките, ягодите и къпините, които съдържат антиоксиданти. Полезно е много и кивито, което има високи нива на витамин С, правещ ноктите по-устойчиви. В допълнение, сухите кайсии и бананите също са добър избор, тъй като са богати на витамин А и В6.