Значително понижаване на тумурните маркери, показващи развитие на рак на простатата, при консумация на зелен чай, доказа изследване, публикувано в американското списание Cancer Prevention Research. Зеленият чай се свързва с позитивен ефект срещу много заболявания като сърдечно-съдови, рак и Алцхаймер. Въпреки че са регистирани някои позитивни усещания при участниците в предишни изследвания по отношение на рака на простатата, досега изводите за ползите на зеления чай са били противоречиви.
 


 

Този път учени от Филаделфия, се концетрират върху съставката Полифенон Е, която се съдържа в зеления чай. Тествали са група биомаркери – индикатори за наличието и развитието на рак, и специфичен антиген на простатата. В случай, че има туморно заболяване показателите при тези маркери растат. Изследването доказало, че тази съставка на зеления чай има свойството да забавя развитието на този вид рак.

 


В изследването участвали 26 мъже, на възраст от 41 до 72 години, които имали диагноза рак на простатата и били планирани за операция. Пациентите са взимали по 4 капсули полифенон Е за период от 34 дни. Количеството полифенон в капсулите отговаря на 12 чаши нормално концентриран зелен чай. При изследваните се регистрирало 30 % спадане на туморните показатели. Според д-р Джеймс Кардели, от Feist-Weiller Cancer Center, ръководител на проучването, използването на чаените полифенони отделно или в комбинация с други съставки, може да се въвежда в профилактиката срещу рака на простатата.