Жените, които консумират зехтин за готвене, както и тези, които добавят две или повече супени лъжици зехтин на ден към храната си, имат 30% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата в сравнение с жените, които обикновено не консумират зехтин.

 

Това е установено от проучване, публикувано в международното списание European Journal of Clinical Nutrition, за връзката между начина на живот и риска от рак на гърдата, популяризирано от GEICAM Research Group по рак на гърдата - GEICAM.


 

Умерената консумация на необработен зехтин е свързана с по-ниска честота на рак на гърдата.

 

Зехтинът съдържа вещества със защитен ефект срещу този тумор, много от които се губят по време на процеса на рафиниране на мазнините, пояснява д-р Марина Полан, директор на Националния епидемиологичен център на Здравния институт Карлос III.

 

Зехтинът е с високо съдържание на мононенаситени мазнини, особено олеинова киселина.

 

Също така съдържа витамин Е, полифеноли и липидни молекули, които му придават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

 

Антиоксидантите предпазват клетките от процеса на окисление, причинен от свободните радикали.

 

По отношение на възпалението е известно, че раковите клетки се възползват от възпалителната среда, за да се размножават.

 

Намаляване на риска от рак на гърдата

Този нов анализ на проучването EpiGEICAM оценява включването на различни видове мазнини - зехтин, необработен зехтин, слънчогледово олио, масло царевица или соя, маргарин и масло, в диетата на група жени с рак на гърдата и други без диагностицирано заболяване.

 

От получените резултати се установява, че консумацията на необработен зехтин за подправяне, пържене или готвене, добавен към приема на две супени лъжици суров зехтин, намалява риска от рак на гърдата с 28%.

 

Приемането на необработен зехтин, особено в салати или със сурови зеленчуци, има защитен ефект срещу рак на гърдата, но консумацията му не трябва да бъде прекомерна, тъй като други проучвания показват, че има връзка между високия калориен прием и повишения риск от рак на гърдата, обяснява д-р Полан, съкоординатор на работната група на GEICAM по превантивни лечения, епидемиология и хередофамилен рак и член на борда на директорите на GEICAM.

 

Умерена консумация

Затлъстяването увеличава риска от рак на гърдата с между 20 и 40%.

 

Излишната мастна тъкан повишава нивата на естроген, а излишъкът от този хормон действа токсично в клетките на млечната жлеза.

 

Той също така насърчава инсулиновата резистентност.

 

Защитните свойства срещу рак на гърдата се наблюдават при консумация на екстра върджин зехтин.

 

Стандартният екстра върджин зехтин се получава чрез механичен процес и не се добавят добавки.

 

Разликата е, че зехтинът не се извлича чрез студено пресоване и се смила в рамките на 24 часа след прибиране на реколтата.

 

Необработеният зехтин също се извлича чрез механични процеси.

 

Рафинираният зехтин е необработен зехтин, който е бил подложен на серия от физични и химични процеси за премахване на неговия вкус и мирис.

 

В последната част от процеса се добавя необработен зехтин, за да му се придаде някакъв вкус.

 

По отношение на хранителния си състав, рафинираният зехтин има по-нисък дял на полиненаситени или есенциални мастни киселини, от които тялото ни се нуждае, но не може да произведе само и трябва да се приема чрез храната.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/aceite-oliva-virgen-reduce-riesgo-cancer-mama_6963

https://www.nature.com/articles/s41430-022-01101-w