Здравословните ползи от редовния прием на зехтин са общоизвестни, особено свойството му да понижава вероятността от развитие на сърдечносъдови заболяваня. Биохимичните механизми на тези негови свойства обаче се изясняват конкретно за пръв път в научна разработка  на учени от Чили, публикувана на 11 април 2017 година.
 
Проучване върху здравословните ползи на зехтина довежда изследователския екип на д-р Родриго Валенсуела до разкриване на може би най-полезната съставка на растителното масло. Тя се нарича хидрокситирозол и представлява полифенолно съединение с мощни антиоксидантни свойства. Именно на тези свойства се дължат защитните свойства на зехтина върху сърдечносъдовата система.
 
В хода на изследването, учените установяват че хидрокситирозола има и напълно непознат до сега защитен ефект върху черния дроб. Данните и анализа им са публикувани на страниците на журнала Lipids in Health and Disease.
 
Д-р Валенсуела и колегите му проучили ефекта на хидрокситирозола върху индивиди, поставени на хранителен режим с висок прием на мазнини. Те наблюдавали активността на специфични ензими, играещи роля в биосинтезата на полиненаситени мастни киселини.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Този тип киселини са полезни за човешкия организъм, понеже имат способността да понижават нивата на нископлътностния липопротеин, познат на широката публика като “лошият” LDL холестерол. Лошата му слава се дължи на свойствата му да се отлага по артериалните стени, образувайки плаки и блокажи които влошават сърдечносъдовото здраве. Освен това, полиненаситените мастни киселини подобряват сърдечносъдовата и мозъчната функция и са жизнено необходими за клетъчния растеж.
 
Два от основните новооткрити ефекта от приема на хидрокситирозол при индивидите с висок прием на мазнини били значително понижаване на кръвните нива на LDL холестерол и понижаване на специфични маркери, сочещи към развитието на инсулинова резистентност (един от основните двигатели на диабета).
 
Най-значимо било откритието, че хидрокситирозола стимулирал производтвото на чернодробни ензими, чрез които тялото само произвежда полезните полиненаситени мастни киселини. Увеличеното количество и продуктивност на тези ензими съвпадало с наблюдаваното нормализиране на баланса на мастните киселини, предимно в черния дроб (дори при индивиди с налична чернодробна стеатоза - затлъстяване на черния дроб), но осезаемо и в мозъчните и сърдечни тъкани. Това довело учените до заключението, че приема на  хидрокситирозол може да поправя щетите върху изброените органи, причинени от хранителни режими с твърде висок прием на мазнини. 
 
Важно е да се отбележи, че най-високи концентрации на хидрокситирозол се намират в най-здравословния, еднократно студено-пресован зехтин тип екстра върджин. Последващо студено пресоване или фабрична обработка силно понижават концентрацията на полезното съединение в зехтина, споделят учените.