Зехтинът е ключов елемент от средиземноморската диета и множество проучвания показват важността от включването му в хранителния ни режим. Той е ценен източник на полифеноли - мощни антиоксиданти, които защитават организма от вредното действие на свободните радикали. Олеиновата киселина представлява 80% от състава на зехтина. Изследователи от Университета в Севиля са анализирали ползите от тази мастна киселина за здравето и са установили, че тя има важно значение за превенция на ракови заболявания, болест на Алцхаймер и висок холестерол.

 

Олеиновата киселина е мононенаситена мастна киселина, която се набавя от храната, но може да се синтезира и естествено в организма. Това е водещата мастна киселина, която е налична в кръвообращението. Олеиновата киселина е основен компонент на клетъчните мембрани, включително и на нервните клентки. Когнитивният спад, който се наблюдава при болест на Алцхаймер, се дължи от една страна на масовата клетъчна смърт на невроните, но също така и на разрушаването на връзките между тях. Нервните клетки използват точно такива вещества, каквато е олеиновата киселина, за да осигурят градивни елементи на аксоните и връзка между тях. Проучванията са показали, че при Алцхаймер и депресия се наблюдава значителен спад в нивата на олеинова киселина в мозъка.


 

Зехтинът е отличен хранителен продукт за контрол на холестерола в кръвта. Олеиновата киселина понижава експресията на протеините, които са свързани с преноса на холестерола, освен това намалява неговата абсорбция и намалява окислението на липопротеините с ниска плътност - LDL. Това осигурява превенция на атеросклерозата. Олеиновата киселина притежава ценни антиоксидантни свойства и осигурява защита на клетките и помага за понижаване на висото кръвно налягане. Това се осъществява посредством азотния оксид, който осигурява релаксация на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. При наличие на оксидативен стрес, обаче, той упражнява обратното действие.

 

Също така, олеиновата киселина има противотуморни свойства, тъй като потиска експресията на онкогените - мутирали форми на протоонкогените, които, в нормално състояние, имат значение за растежа и деленето на клетките. Олеиновата киселина има и противовъзпалително действие, което е от важно значение, тъй като по този начин предотвратява разпространяването на туморните клетки, които имат нужда от възпалителна среда, за да се размножават. Олеилетаноламидът е производно вещество на олеиновата киселина, което има ползи за лечение на затлъстяване поради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Установено е, че това производно може да модифицира директно ДНК в клетките и да стимулира имунната система, което би допринесло за контрол на клетките, които участват в процесите на възпаление.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/estas-son-las-enfermedades-graves-que-previene-el-aceite-de-oliva_7930

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/224