Зехтинът кипи при по-ниска температура от слънчогледовото олио и не е подходящ за използване при пържене, задушаване и изобщо при ястия, изискващи термична кулинарна обработка. Дори и по отношение на употребата им в сурово състояние обаче слънчогледовото олио и зехтинът отдавна си оспорват палмата на първенството. В този аспект ябълката на раздора е свързана не с термичната им устойчивост, а с чисто здравословните ползи от приема им.

 

Единствената особеност, по която зехтинът и слънчогледовото олио носят съизмерими ползи е калорийното съдържание. В една супена лъжица зехтин и слънчогледово олио се съдържа почти едно и също количество калории – около 120. Оттам насетне започват разликите, които са определящи за това кой от двата продукта ще предпочетем за ежедневно овкусяване на гозбите си.


 

Съдържание на мазнини
И олиото, и зехтинът са бедни на трансмазнини и богати на моно- и полиненаситени мастни киселини. Те действат изключително благоприятно за намаляване на лошия холестерол и за повишаване на добрия холестерол. Съдържанието им в двата типа растителна мазнина обаче е много различно. 65% от състава на слънчогледовото олио се пада на полиненаситени мастни киселини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини. При зехтина те формират едва около 10% от съдържанието.

 

Съдържание на витамини – Е и К
Витамин Е е най-мощният антиоксидант сред витамините. Възрастен човек се нуждае от около 15 мг от него дневно. Една супена лъжица слънчогледово олио осигурява около 6 мг витамин Е. В същото количество зехтин количеството от антиоксидантния витамин е тройно по-малко – около 2 мг.

 

Витамин К е друг важен витамин, източник на който са двата типа растителни мазнини. Той участва в механизмите, стартиращи коагулацията на тромбоцитите и съсирването на кръвта при кръвотечение. По отношение съдържанието на витамин К зехтинът има предимство. Една супена лъжица зехтин осигурява около 8 мкг витамин К, осем пъти повече, отколкото можем да си набавим със същото количество слънчогледво олио.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Съдържание на микроелементи
Растителните мазнини като цяло са бедни на микроелементи, но ако има тип растителна мазнина, която, все пак, може да подсигури частично дневните нужди от някои от тях, това е зехтинът. Микроелементите, които се съдържат, макар и в ниски дози, в мазнината, извлечена от маслини, са желязо, калий, натрий и калций.

 

Ясно е, че разлика в състава и ползите от редовния прием на слънчогледово олио и зехтин има. Изборът на една от двете растителни мазнини зависи основно от типа на хранителния режим на всеки човек и от това доколко може да компенсира разликите в съдържанието на полезни ненаситени мазнини, витамини и микроелементи с останалите продукти в дневното си меню. От тук изборът между зехтин и слънчогледово олио е въпрос единствено на вкусови предпочитания.