Средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци и риба, понижава риска от болест на Паркинсон, показва проучване. 

 
Здравословните хранителни навици намаляват с 46% риска от нелечимото заболяване на мозъка.
 
Откритието, публикувано в European Journal of Neurology, подкрепя по-ранни проучвания, според които средиземноморският модел на хранене има ключова роля за предотвратяване на заболяването, което засяга над 6 милиона души от цял свят.
 
Все още не е ясно защо определени храни имат защитен ефект. 
 
Според някои изследвания един от факторите за възникване на Паркинсонова болест е оксидативният стрес. Тъй като съдържат високи нива на антиоксиданти, консумацията на плодове, зеленчуци, риба и бобови варива спомага блокирането на вредното влияние на свободните радикали, увреждащи клетъчната мембрана, различни клетъчни протеини и функциите на митохондриите в клетката.
 
В настоящето проучване, изследователи от Университета на Токио оценяват хранителните навици на 249 наскоро диагностицирани пациенти с Паркинсон, и ги сравняват с тези на 368 здрави доброволци.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Експертите разделят участниците в три групи – спазващи „здравословен хранителен режим“, включващ пресни плодове, зеленчуци, риба, бобови растения, гъби водорасли; спазващи „западна диета“, с консумацията на повече червено и преработено месо и храни с високо съдържание на животински мазнини; консумиращи „леки ястия“.
 
Установява се, че последните два вида хранителен режим нямат защитен ефект срещу болест на Паркинсон. 
 
Резултатите показват, че хората от първата група, които приемат най-много антиоксиданти с храната, имат значително по-нисък риск от развитие на заболяването, в сравнение с консумиращи най-малко здравословни храни.