Пиейки плодовия си сок за деня се чувстваме удовлетворени, че сме снабдили организма само с най-полезни витамини и какво ли още не. Това всъщност не е точно така.

 

Ето някои от храните, за които мислим, че са полезни, но истината е по-различна


 

Плодов сок. Последните проучвания казват, че плодовите сокове са толкова вредни, колкото и газираните напитки или почти толкова вредни, ако пиете сокове много често. Помислете, че изпивайки 400 мл сок, поемате поне 4 портокала със среден размер само за няколко минути. Освен това сокът е лишен от ценните фибри, които се съдържат в целия плод. Проучване, направено 2014 г. показва, че съдържанието на фруктоза на 1 л сок е 45,5 г. При газираните напитки е 50 г за 1л. Фруктозата се обработва в черния дроб. Излишъкът се превръща в мазнини

 

Соев протеин. Голяма част от соята, която се произвежда, е генно модифицирана с цел  по-голяма устойчивост. Продължителната употреба на соев протеин може да е причина за алергии, обостряне на астма, хипотироидизъм, бъбречни проблеми.
В световен мащаб отгеждането на соя е свързано с използването на пестициди, които се намират в значителни количества в крайния продукт.

 

Сьомга, тилапия и други риби, отглеждани в изкуствени условия. Полезните вещества при рибите, отглеждани по този начин, са в пъти по-малко, от колкото при рибите, живели в естествената си среда. Проучване от 2016 г. показва, че нивата на омега 3 мастни киселини при изкуствено отглежданата сьомга са до 5 пъти по-ниски в сравнение със същите от преди 5 години. Причината за това е нискокачествената храна, с която се отглежда рибата. Проучване на университета в Олбъни, Ню Йорк показва наличието на токсини до 11 пъти повече при изкуствено отглежданата сьомга в равнение с дивата. През ноември 2015 г. американската агенция по храните одобри продажбата на генномодифицирана сьомга, но не са създадени изисквания, които да задължават производителя да оказва това на етикета.

 

Пуканки от микровълновата фурна. Пуканките са сред най-обичаните продукти от малки и големи. Колкото и вкусни да са пуканките, приготвени за 2 минути в микровълновата, те са пълни със съмнителни съставки. Но какъв е основният проблем? Вътрешността на торбичката от пуканките е покрита с химикали, които може да са причина за много заболявания. Друг проблем е изкуствените добавки, придаващи аромат на масло (диацетил). Вдишването на големи количества от тях може да е причина за белодробни проблеми. А количеството сол, което се съдържа в тях е колосално! Следващият път, когато ви се приискат пуканки, направете ги с истинско масло в тигана. Ще бъдат по-вкусни и по-здравословни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Месо, отглеждано във ферми. Ние ядем това, с което животните са хранени. В повечето ферми животните се хранят с хормони и храни отглеждани с пестициди. Проучвания от 2012 г., проведени във ферми из цяла Европа дават потресаващи факти. В месото са намерени забранени за употреба антибиотици, алергени, обезболяващи и дори антидепресанти в пилешкото. Годишно фермерите харчат около 30 милиона паунда за антибиотици. За това винаги предпочитайте меса от сигурен източник

 

Маргарин. Още преди години се развенча митът колко полезен е маргаринът. Факт е, че и днес той се използва от много домакинства и ресторанти. Основната идея беше, че маргаринът е по-беден на наситени мазнини, които намаляват риска от сърдечни заболявания. Трябва да обърнем внимание на трансмазнините, които са в големи количества в маргарина. Знаем, че именно те са причина за над 50 000 инфаркта, годишно, в световен мащаб. Трансмазнините са причина за отключването на диабет тип 2 и редица други заболявания. Какъв е изводът? Предпочитайте масло или Ги (Гхи) пред маргарина, колкото и здравословен да ви изглежда.

 

Готварска сол. Някои я наричат белия убиец. Несъмнено безсолната храна е безвкусна, но не прекалявайте. Всеизвестно е, че солта е причина номер едно за високото кръвно налягане. Солта в нейния натурален вариант не причинява толкова вреди. Докато достигне до нас солта се преработва с химикали и висока температура. Естествено съдържащият се йод се унищожава, поради тази причина солта се обогатява изкуствено с калиев йодид, който може да достигне токсични дози. Като по-здравословни алтернативи може да с използва Келтска морска сол и Хималайска сол.

 

Изкуствени подсладители. Бидейки с нисък гликемичен индекс те са предназначени за диабетици. По ирония, последните изследвания сочат, че редовната употреба на подсладители нарушава нормалната чревна флора, което може да провокира диабет. Продължителната употреба на изкуствени подсладители може да е причина за алергии, затлъстяване и редица още други заболявания.