Подозира се връзка между приема на въглехидрати, затлъстяването и нарастващата честота на рака на хранопровода, публикува списание The American Journal of Gastroenterology. За САЩ последната е скочила от 300 хил. през '73г. до 2,1 мил. през 2001г. Това отразява и увеличената консумация на въглехидрати и честотата на проблемна телесна маса.

Затлъстяването е обвинявано за рисков фактор при много злокачествени заболявания. Голямо е значението на рафинираните въглехидрати. За други хранителни вещества не е открита сериозна корелация, поне що се отнася до рака на хранопровода.

Учени се надяват, че редуцирането консумацията на захарните изделия, например, ще доведе до спад и в честотата на заболяването. Етиологията му засега остава неизвестна. Обикновено се открива късно и прогнозата при пациентите е песимистична. 5-годишната преживяемост се оценява на едва 20%.