Жените, слава Богу, сме суетни. През по-голямата част от живота си следим какво консумираме, колко и кога и в повечето случаи се измъчваме с диети, за да запазим сексапила и финеса си. Докато. Докато се задомим и се появят децата, когато от пришпорване по служебните задачи, децата, дома и мъжа се сетим да ядем вечерта, когато се съберем всички или децата са заспали...


Лошото е, че мъжете се прибират все по-късно и че пропускането на семейната вечеря къса семейните връзки. Но...


Но за пореден път изследователите, защото друга работа явно си нямат, доказват, че късното вечерно хранене за жените действително е вредно и то сериозно застрашава здравето на тяхното сърце (Защото малко други неща сякаш го щадят?!) За разлика от мъжете, при жените сърдечното здраве е много по-зависимо от състоянието на метаболитната им система. В англоезичните издания дори се среща термина кардиометаболитно здраве...
Известно ни е вече, че храненето в първата половина на деня ни помага да запазим фигурата си и дори да отслабнем, за разлика от другата противоположност, която носи забавен метаболизъм и наддаване на тегло. За съжаление, вредите на късното хранене не се ограничава с това. Изследователите установяват, че при него растат нивата на възпалителни маркери, които, естествено, се свързват с развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания. 


Всъщност, редовното хранене на определени интервали може да ни избави от лошата прогноза и да ни помогне да „впрегнем в ярем“ кръвната си захар.


Само че дори и при редовното на интервали хранене трябва да пресметнем и избегнем варианта, в който вечер се поемат повече калории. Резултатите от новото изследване са категорични, че дисбалансът с превес във вечерното меню, колкото и здравословно да е то, е рисково за сърдечносъдовото здраве на дамите. 


Изследването е дело на учени от Училището за лекари и хирурзи на Колумбийския университет в Ню Йорк и ще бъде представено на годишната среща на Американската сърдечна асоциация (АНА) за 2019 г.


За целите на проучването екипът на д-р Ноър Макаръм привличат 112 жени на 33 средна годишна възраст. Те регистрират показателите на жените в началото на проекта и година по-късно по 7 утвърдени от АНА показатели за оценка на сърдечносъдовото здраве, които включват стойности на артериално налягане, холестерола, кръвната захар, физическа активност, хранителен режим, телесно тегло и тютюнопушене. На базата на тях се получава числото на сърдечносъдовото здраве. 


За периода на прочуването жените водили и дневник на хранителния си режим. 


На базата на него учените могли да изчислят, че жените, които приемали повече калории след 18.00 ч. Са с по-лоши показатели за сърдечносъдово здраве. 


Де факто за всеки 1% увеличен прием на храна след този час, числото на сърдечносъдовото здраве било по-ниско. Сходни резултати се получили и за всеко 1-процентно увеличение на калориите след 20.00 ч.


Жените, които се хранели предимно вечер, имали високо кръвно налягане. 


Това несъмнено доказва една публична истина за дамите – че не е важно само колко и какво ядем, а и кога, ако държим на талията и здравето си!