Картофовите зеленчуци (представителите на семейство Картофови, Solanaceae), като картофите, доматите, патладжаните и чушките, са основни храни в диетите на много хора. Въпреки това, в редки случаи, е възможно при някои лица да възникнат алергии или непоносимост към един или повече видове годни за консумация храни от семейството.

 

При алергия към тези зеленчуци може да бъдат развити проблеми с дишането, обрив или екзема малко след консумация на определени зеленчуци. Непоносимостта или чувствителността към семейство Картофови означава, че храните не се усвояват правилно, което може да причини редица симптоми, включително проблеми с храносмилането.


Кои са представителите на Картофовите зеленчуци?

Представители са на семейство покритосеменни растения - Solanaceae (Картофови), състоящо се от почти 3000 вида. Много от тези растения са ядливи, а други - отровни, като някои имат както ядливи, така и токсични части. Например известното растение беладона (Atropa belladona) или лудо биле, може да бъде фатално при консумация.

 

Повечето картофови зеленчуци не са годни за консумация, а някои са отровни, но много от тях са хранителни и се консумират по целия свят. Някои ядливи техни представители включват следните плодове и зеленчуци:

 • Бели картофи;
 • Домати;
 • Патладжани;
 • Чушки камби;
 • Люти чушки;
 • Годжи Бери.

Какво представлява алергията към Картофови зеленчуци?

Картоховите зеленчуци съдържат група химични съединения, известни като алкалоиди. Това са токсични вещества в растението, които го предпазват от плесени и вредители. Алкалоидите, които обикновено се срещат в Картофовите зеленчуци, включват соланин, никотин и капсаицин. Алергията към тези алкалоиди е рядка, но понякога може да се появи.

 

Повечето хора не страдат от неблагоприятни ефекти от приема на алкалоиди при храненето с Картофови зеленчуци. Човек консумира малки количества от тези алкалоиди спрямо размера на неговото тяло.

Най-високата концентрация на алкалоиди се съдържа в стъблата, листата или неузрелите плодове или грудки, които хората не трябва да ядат. Има съобщения за хора, изпитващи соланинова токсичност от консумация на зелени картофи.

 

Човешкият организъм може да реагира неблагоприятно на тези храни, защото има алергия или непоносимост към Картофови зеленчуци. Ето и разликите между двете състояния:

 

Симптоми на алергия към Картофови зеленчуци

 

Хората, които са алергични към алкалоидите в Картофовите зеленчуци, могат да изпитат един или повече от следните симптоми след консумация на зеленчук от това семейство:

 • Копривна треска и кожни обриви;
 • Сърбеж;
 • Гадене;
 • Повръщане;
 • Прекомерно производство на секрети;
 • Болки в мускулите и ставите;
 • Възпаление

Симптоми на непоносимост към Картофови зеленчуци


Хранителната непоносимост обикновено е по-лека от хранителните алергии и в повечето случаи засяга само храносмилателната система. Хората, които имат непоносимост към нощ Картофови зеленчуци, изпитват липса на ензими, необходими за правилното смилане на тези храни. Непоносимостта към Картофовите зеленчуци може да причини следните симптоми:

В какво се състои диагностиката и лечението на непоносимост или алергията от Картофови зеленчуци?

При подозрения за наличие на непоносимост или алергия към Картофови зеленчуци, е полезно воденето на хранителен дневник и ежедневно записване на проявените симптоми. При съмнения за наличие на едно от двете състояния, трябва да бъде избягвана консумацията на Картофови зеленчуци поне 4 седмици. След това те могат постепенно да бъдат въведени отново в диетата за 1-2 дни, за да бъде видяно дали симптомите се връщат.

 

Ако алергията към Картофови зеленчуци е тежка и причинява някой от признаците на анафилаксия, те не бива да бъдат въвеждани в хранителния режим отново. Вместо това потърпевшите лица трябва да потърсят съвет от лекар или диетолог.

 

Лекарят може да помогне за диагностицирането на алергия към Картофови зеленчуци по същия начин, както при други алергии, като използва няколко диагностични теста, като:

 • Кожен тест с убождане (Кожен prick test), при който лекар поставя малко количество от потенциалния алерген в кожата с игла, за да тества за реакция;
 • Кръвен тест, като RAST или ELISA, при който лекарят взема кръвна проба за изследване за наличието на lgE антитела, свързани със специфични алергени.

Най-добрият начин за избягване на симптомите на хранителна алергия е да не бъде консумирана храната, която я причинява или нейното заменяне с алтернатива, която не предизвиква непоносимост или алергична реакция.

 

Референции:
1. Medical News Today. What to know about nightshade allergies
2. Armando T. Hunziker: The Genera of Solanaceae. A.R.G. Gantner Verlag K.G., Ruggell, Liechtenstein
3. Griffin WJ, Lin GD (March 2000). "Chemotaxonomy and geographical distribution of tropane alkaloids". Phytochemistry
4. Olmstead, R.G.; Bohs, L. (2007). "A Summary of molecular systematic research in Solanaceae: 1982-2006". Acta Horticulturae