Хранителните добавки могат да доведат до риск за здравето, показва проучване, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition.

 

 


Учените са категорични, че повечето от потребителите на хранителни добавки всъщност не се нуждаят от тях, а могат да осигурят необходимите витамини и минерали чрез балансиран хранителен режим.

 

 

Според учените в някои случаи потребителите на добавки могат да претоварят организма си с минерали, например желязо, което може да причини потенциално сериозни здравословни проблеми.

 

 

„Хората могат да взимат добавки, но да не превишават препоръчителната дневна доза на прием.“, казва Реган Бейли, експерт по храненето и ръководител на изследването.

 

 

Учените оценяват приема на минерали сред 8860 мъже и жени, участвали в мащабно проучване на здравето, проведено между 2003 и 2006 година.

 

 

Тези, които използват хранителни добавки, съдържащи 8 важни минерала - калций, желязо, магнезий, цинк, фосфор, мед, калий и селен - са по-склонни да приемат недостатъчни количества от тези минерали чрез консумираната храната, отколкото хората, които не взимат добавки, сочат резултатите.

 

 

Тази връзка е значително по-силна при жените, които са по-склонни от мъжете да приемат добавки.

 

 

От друга страна потребителите на „минералните хапчета“ са склонни да се хранят по-добре и да водят по-здравословен начин на живот, отбелязва Реган Бейли.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Екипът от учени установи и че приемът на калций често пада под препоръчителните нива, дори и сред използващите добавки.

 

 

Друго проучване, проведено от датски учени, показва, че ежедневното приемане на добавки, съдържащи витамин А, Е и бета-каротин, съкращава живота.

 

 

Според специалистите, предозирането на витамин А по време на бременност може да доведе до аномалии в развитието на плода и дори до аборт.

 

 

Друга често приемана добавка – селенът, повишава риска от диабет, предупреждават учените.

 

 

Изследване, проведено сред 12 000 участници, показва, че опасността от инфаркт е с 30% по-висока при тези, които приемат калций без витамин D.

 

 

Авторите на изследването предупреждават, че хранителните добавки могат не само да предизвикат нежелани странични реакции, но и да повлияят на ефективността на медикаментите. Например калцият намалява, и дори напълно може да премахне ефекта на антибиотиците, което от своя страна може да направи патогенните микроорганизми резистентни към препарата.